Miljoenenfraude bij de bouw van een energiecentrale van Essent?

imtech

De bouw van de RWE-centrale in de Eemshaven. Volgens een klokkenluider is voor miljoenen gefraudeerd bij het project

Het door schandalen geplaagde installatiebedrijf Imtech is een onderzoek gestart naar miljoenenfraude bij de bouw van een energiecentrale van Essent in de Eemshaven in Groningen. Daarbij is volgens een klokkenluider sprake van prijsopdrijving door illegale kartelafspraken.

Twaalf jaar na de parlementaire enquête over de bouwfraude dreigt hierdoor opnieuw een beursgenoteerd bouwbedrijf verstrikt te raken in een zelfgespannen web van prijsafspraken en kartelvorming. Imtech dupeerde de Duitse energiemaatschappij RWE en haar Nederlandse dochter Essent voor miljoenen met de prijsopdrijving, stellen verschillende goed ingevoerde bronnen rond het bedrijf.

Valse facturen

Kartelpartners kregen op hun beurt compensatie door valse facturen in te dienen bij het Nederlandse installatiebedrijf. Imtech maakte pas dinsdag in reactie op gezamenlijke vragen van De Telegraaf en de Duitse krant Handelsblatt bekend dat het een onderzoek is gestart. De klokkenluider had zich echter al in augustus gemeld bij Imtech.

Het is zeker niet voor het eerst dat Imtech in opspraak is. In 2013 zagen beleggers meer dan een miljard aan beurswaarde verdampen nadat het bedrijf na gesjoemel van het eigen personeel honderden miljoenen moest afwaarderen op bouwprojecten.

Eerste Nederlandse project

Maar dat was in Duitsland en Polen. Nu staat met de energiecentrale in Groningen voor het eerst een Nederlands project centraal in de verdachtmakingen.

Bron: De Telegraaf