Miljoenenfraude bij de bouw van een energiecentrale van Essent?

imtech

De bouw van de RWE-centrale in de Eemshaven. Volgens een klokkenluider is voor miljoenen gefraudeerd bij het project

Het door schandalen geplaagde installatiebedrijf Imtech is een onderzoek gestart naar miljoenenfraude bij de bouw van een energiecentrale van Essent in de Eemshaven in Groningen. Daarbij is volgens een klokkenluider sprake van prijsopdrijving door illegale kartelafspraken.

Twaalf jaar na de parlementaire enquête over de bouwfraude dreigt hierdoor opnieuw een beursgenoteerd bouwbedrijf verstrikt te raken in een zelfgespannen web van prijsafspraken en kartelvorming. Imtech dupeerde de Duitse energiemaatschappij RWE en haar Nederlandse dochter Essent voor miljoenen met de prijsopdrijving, stellen verschillende goed ingevoerde bronnen rond het bedrijf.

Valse facturen

Kartelpartners kregen op hun beurt compensatie door valse facturen in te dienen bij het Nederlandse installatiebedrijf. Imtech maakte pas dinsdag in reactie op gezamenlijke vragen van De Telegraaf en de Duitse krant Handelsblatt bekend dat het een onderzoek is gestart. De klokkenluider had zich echter al in augustus gemeld bij Imtech.

Het is zeker niet voor het eerst dat Imtech in opspraak is. In 2013 zagen beleggers meer dan een miljard aan beurswaarde verdampen nadat het bedrijf na gesjoemel van het eigen personeel honderden miljoenen moest afwaarderen op bouwprojecten.

Eerste Nederlandse project

Maar dat was in Duitsland en Polen. Nu staat met de energiecentrale in Groningen voor het eerst een Nederlands project centraal in de verdachtmakingen.

Bron: De Telegraaf

Meer over
Lees ook
Speciaal warmtebuffer garandeert stadsverwarming

Speciaal warmtebuffer garandeert stadsverwarming

Grip op vraag en aanbod De nieuwe drukhoudende warmtebuffer van Nuon in Diemen zorgt ervoor dat de centrales van het energiebedrijf veel efficiënter en duurzamer inzetbaar zijn. Deze hoeven dankzij de voorraad heet water niet meer continu te draaien om warmte te leveren. Dankzij het geïntegreerde PCS7-automatiseringssysteem kan het hele proces vanuit...

‘Imtech stuurde voor zestig miljoen aan valse facturen’

‘Imtech stuurde voor zestig miljoen aan valse facturen’

Imtech topman bekent omkoping Op de eerste dag van een proces in Hamburg heeft een voormalige Imtech topman bekend dat hij een klant heeft laten omkopen. Als tegenprestatie kneep deze een oogje toe: Imtech mocht voor circa zestig miljoen euro aan facturen versturen zonder dat de klant controleerde of het gefactureerde werk inderdaad was verricht. Miezerig...

Sluiting kolencentrales kost consument 14 euro per jaar

Sluiting kolencentrales kost consument 14 euro per jaar

Kolencentrales en energiekosten Het sluiten van de overige vijf kolencentrales in 2020 levert consumenten een 6,5 procent hogere energierekening op, omgerekend een kostenpost van 14 euro per jaar. De eigenaren van de energiecentrales zouden een verlies moeten slikken van 3,3 miljard euro, zo stellen onderzoekers van adviesbureau Spring Associates in...