Miljoenen in onderzoek gevaren kunstmatige intelligentie

kunstmatige intelligentie

Gevaren kunstmatige intelligentie

Tesla- en SpaceX-ceo Elon Musk investeert 10 miljoen dollar (8,5 miljoen euro) in het Future of Life-instituut, dat onderzoek doet naar de de potentiële gevaren van verdere ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Dat meldt het Future of Life-instituut op zijn website. Het instituut doet met vrijwilligers onderzoek naar de risico's die kunstmatige intelligentie met zich meebrengt. Musk is één van de voorstanders van het instituut, samen met Stephen Hawking en de oprichters van kunstmatige intelligentiebedrijf Deepmind, dat recentelijk door Google is overgenomen. Eerder waarschuwden zij via een open brief voor de potentiële gevaren van kunstmatige intelligentie.

De investering wordt gebruikt om kunstmatige intelligentie "gunstig voor de mensheid" te houden en "mogelijke risico's te beperken". Het Future of Life-instituut gaat onder andere onderzoek doen naar ethische, economische en juridische vraagstukken rondom kunstmatige intelligentie.

Vraagstukken

Het Future of Life-instituut waarschuwt niet alleen voor het potentiële gevaar van zelflerende robots, maar ook voor de problemen rondom de wetgeving bij zelfrijdende auto's. Zo is het nog niet duidelijk wie bij een ongeluk aansprakelijk is.

Elon Musk waarschuwde in oktober van vorig jaar al voor de risico's van kunstmatige intelligentie. Destijds riep hij op tot internationaal toezicht om te voorkomen dat de mensheid iets doms doet en de controle verliest.

Supersnel vervoermiddel

Musk sprak donderdag ook over zijn in 2013 gepresenteerde Hyperloop-project, een bijna frictieloos vervoermiddel dat snelheden van 1220 kilometer per uur zou moeten kunnen bereiken. Het bleef lange tijd stil rondom het project, maar volgens Musk wordt er gewerkt aan een testtraject, waarschijnlijk in de staat Texas.

Bron: NU.nl