Meer eerstejaars hbo Techniek

techniek student

Hoewel er dit studiejaar minder eerstejaars studenten begonnen zijn met een hbo techniek opleiding, is de animo voor een technische studie wel gestegen

Landelijk daalde het aantal eerstejaars met 4 procent ten opzichte van het aantal studenten dat zich september vorig jaar had ingeschreven voor een hbo techniek studie. De koepelorganisatie Vereniging Hogescholen liet vandaag weten dat dit jaar bijna 97.500 eerstejaars begonnen met een studie (bachelor of associate degree). Vorig collegejaar ging het om bijna 102.000.

Volgens de Vereniging Hogescholen komt de daling grotendeels door het verminderde aantal buitenlandse studenten in Nederland. De reden achter de daling is niet bekend.

Techniek wel hot

Bij de sector techniek was wel een toename te zien, net als in de sector en onderwijs. In vergelijking met vorig jaar zijn er 3 procent meer hbo studenten techniek. Het gaat om bijna 19.000 nieuwe techniekstudenten. Om hoeveel ICT-studenten het gaat is onduidelijk. Maar Jeroen Versteeg, portefeuillehouder Onderwijs & Arbeidsmarkt bij branchevereniging Nederland ICT, liet in een interview met AutomatiseringGids onlangs doorschemeren dat ook het animo voor ICT-opleidingen in het hoger onderwijs dit studiejaar wederom iets lijkt te zijn toegenomen.

Het aantal nieuwe deeltijdstudenten steeg dit jaar met bijna 7 procent tot ruim 7.400. Dit is de eerste stijging van het aantal eerstejaars deeltijdstudenten sinds 2009. De stijging zit ook hier vooral in de sectoren techniek en onderwijs.

Baankansen: klein of groot?

Deze week maakte de samenstellers van de Keuzegids HBO 2015 bekend dat pas afgestudeerde informatici de komende jaren de kleinste kans hebben op een baan. Die conclusie – op basis van gegevens van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt – werd sterk in twijfel getrokken door branchevereniging Nederland ICT en verschillende IT-bedrijven. Volgens hen barst het van de vacatures voor starters en dreigt er op korte termijn weer een groot tekort te ontstaan aan hoogopgeleide IT-professionals. Ook verschillende woordvoerders van hogescholen lieten weten dat er nog altijd hard getrokken wordt aan hun studenten als ze nog in de schoolbanken zitten. Het merendeel heeft al een baan nog voordat het diploma is uitgereikt.

De Vereniging Hogescholen merkt op dat de cijfers die het vandaag bekend heeft gemaakt voorlopige inschrijvingen zijn. In januari volgend jaar is het definitieve aantal inschrijvingen bekend.

Meer over
Lees ook
Universiteit Twente en Vrije Universiteit werken aan technische opleiding

Universiteit Twente en Vrije Universiteit werken aan technische opleiding

Studenten die in Noord-Holland wonen, kunnen vanaf 2019 óók dichtbij huis een technische opleiding volgen. De Universiteit Twente (UT) en de Vrije Universiteit (VU) willen vanaf dat collegejaar gezamenlijk een engineeringopleiding aanbieden in Amsterdam. Beide universiteiten willen met het aanbieden van een technische bachelor in de hoofdstad meer jongeren...

Opleiding ATEX en explosieveiligheid van installaties

Opleiding ATEX en explosieveiligheid van installaties

Op 17 november 2016 start opnieuw de post-bachelor opleiding ‘EBPEX, Engineeren en beoordelen van explosieveilige installaties’. Vereiste In de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht hebben diverse technici, engineers en projectleiders eerder deze praktijkgerichte opleiding gevolgd. Explosieveiligheid is vastgelegd in regel- en wetgeving door middel van...

Meiden beter in bèta dan jongens

Meiden beter in bèta dan jongens

Meiden ligt bèta beter Meisjes zijn de afgelopen vijf jaar beter geworden in bèta vakken dan jongens. Dat komt, doordat ze natuur- en scheikunde, wiskunde, techniek en biologie ook écht leuk vinden. Jongens scoren dit schooljaar alleen nog hoger voor natuurkunde, namelijk een 6,54. Het verschil is echter te verwaarlozen. Voor scheikunde haalden de meisjes...