Mechanische instrumentatie ontkomt niet aan digitalisering

Wika1

Wika laat zien dat ook mechanische meetapparatuur kan worden geïntegreerd in het Industrial Internet of Things. Voor een oliemaatschappij in Noord-Duitsland wordt een project gerealiseerd om de druk, temperatuur en het niveau bij boorputten te bewaken. 

De oliemaatschappij besloot tot dit project vanwege een wijziging in de mijnbouwwetgeving. Tot nu toe bezochten werknemers de productielocaties voor het controleren, aflezen en noteren van de waarden van de meetapparatuur en het waterniveau in het boorgat. In olievelden met meerdere boorputten worden veiligheidsfuncties bestuurd via een procesbesturingssysteem, doorgaans een lokale oplossing. In theorie kunnen de data van alle winningslocaties bekabeld naar een centrale regelkamer worden gestuurd. Het leggen van kabels zou een aanzienlijke aantasting van de natuur betekenen en economisch niet zinvol zijn. Dus werd een radiografische oplossing gezocht. 

De manometers bij de putten zijn via hun analoge uitgangen verbonden met een lokale gateway. Deze stuurt de gegevens van de meetpunten radiografisch naar het centrale systeemplatform. Voor dit project werd MIOTY als radiografische standaard gekozen, de volgende generatie Low Power WAN-technologie. Deze standaard werkt met een proces van telegramsplitsing, wat een stabiele datatransmissie met een laag foutpercentage mogelijk maakt. MIOTY is tegelijkertijd uiterst schaalbaar. 

Het platform maakt ook toestandsafhankelijk onderhoud mogelijk. Onderhoud of vervanging van apparaten wordt niet langer met vaste intervallen uitgevoerd, maar op basis van op data. Deze procedure bespaart kosten en elimineert fouten grotendeels. 

Het volledige artikel vind je in Automatie | PMA #3. Wil je Automatie | PMA ook ontvangen, klik dan hier.

Ad Spijkers

  Wika2