Komende maanden aanvullende investeringen in industrie

investering

Investeringen verwacht

Veel industriële bedrijven gaan hun capaciteit uitbreiden en dat zal de komende maanden tot aanvullende investeringen leiden. Dat zegt Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement, in zijn maandelijkse commentaar op de NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI). Deze registreerde over december een waarde van 53.5, waarmee de industriële productie in ons land voor de twintigste achtereenvolgende maand is toegenomen.

“Het perspectief voor 2015 ziet er goed uit”, aldus Van Weele, die zijn verwachting dat de investeringen zullen toenemen baseert op de nog steeds sterk oplopende levertijden. “Bedrijven leveren nauwelijks nog uit voorraad. Dit gebrek aan flexibiliteit kan bedrijven op breken. Om deze redenen verwacht ik dat veel bedrijven tot uitbreiding van hun capaciteit zullen overgaan.”

Positieve invloed lagere olieprijzen

De NEVI-PMI registreerde over december een waarde van 53.5. Weliswaar lager dan die van november (54.6), maar toch aanzienlijk hoger dan de kritische waarde van 50 (een waarde >50.0 duidt op toename van de bedrijfsactiviteiten ten opzichte van voorgaande maand).

De exportindex nam toe tot een record waarde van 58.2. En ook de binnenlandse afzet liet een sterke toename zien (54.7). Niettemin was deze waarde iets lager dan vorige maand. Oorzaken van deze goede cijfers zijn de sterk lagere inkoopprijzen voor olie en alle aan olie gerelateerde producten. Daarnaast zorgde de zwakkere euro voor toename van de export naar Amerika. Tezamen zorgen export en toenemende binnenlandse afzet voor stijgende productievolumes.

Toename werkgelegenheid

Vertalen deze goede cijfers zich nu ook in toenemende werkgelegenheid? Dat is nu inderdaad het geval want de werkgelegenheidsindex kwam uit op 52.1. Van Weele: “Het lijkt erop dat bedrijven hun flexibele schil voldoende hebben ingericht. En nu vacatures met vast personeel aan het invullen zijn.”

Bron: metaalnieuws.nl

Meer over
Lees ook
Industrie verwacht toch meer te investeren in 2019

Industrie verwacht toch meer te investeren in 2019

Ondernemers in de industrie verwachten in 2019 in totaal 8 procent meer te investeren in materiële vaste activa dan in 2018. In 2017 is er voor bijna 9 miljard euro geïnvesteerd in de industrie, waarvan het grootste deel in machines. Dit meldt het CBS op basis van de voorjaarsenquête investeringsverwachtingen van de industrie en cijfers over investeringen...

Chinezen stoppen half miljoen in Eindhovense start-up

Chinezen stoppen half miljoen in Eindhovense start-up

De Eindhovense start-up ULU die meedeed aan de laatste editie van Startupbootcamp HighTech XL, kan rekenen op een investering van een half miljoen euro van de Fang Group. Dat maakte ULU maandag 11 mei bekend. De Chinese investeringsmaatschappij stak eerder al bijna vijf ton in het droneproject van Avular en zes ton in een besturingsprogramma van Manus...

Nederlandse startups halen in eerste kwartaal 79 miljoen euro op

Nederlandse startups halen in eerste kwartaal 79 miljoen euro op

Startups doen het goed Nederlandse startups hebben in het eerste kwartaal van 2015 een totaalbedrag van 79 miljoen euro opgehaald. Dat blijkt uit cijfers van Startupjuncture. In totaal hebben dertig Nederlandse startups een investering ontvangen. De onlinebestandendienst Wetransfer heeft met 22 miljoen euro de grootste investering van dit jaar opgehaald....