Jongeren maken kennis met de wereld van de procestechniek

Proces & Maintenance

In de landelijke week van de Procestechniek (15-19 februari) maakten ruim vijfhonderd jongeren kennis met de sector Proces en Maintenance. Twaalf verschillende scholen uit de regio namen deel en dertien bedrijven  verleenden hun medewerking. Dit jaar is een volledig digitaal programma aangeboden met interactieve presentaties van bedrijven en MBO-opleidingen, en een experiment met een chemisch proefje. 

De Week van de Procestechniek wordt in de regio Rijnmond aangegrepen als een mooie kans om jongeren te interesseren voor beroepen en opleidingen in de Proces en Maintenance sector. Leerlingen uit het 2e leerjaar vmbo en 3e leerjaar havo van scholen uit Rotterdam, Ridderkerk, Dordrecht, Zwijndrecht, Maassluis, Vlaardingen en Spijkenisse gingen vanuit huis aan de slag met een lesprogramma dat in twee lesuren werd uitgevoerd. De docenten uit het voortgezet onderwijs begeleiden hun leerlingen via afstandsonderwijs. In andere jaren bezochten de leerlingen de bedrijven en het EIC, maar dat is in de huidige coronatijd niet mogelijk.

Gevarieerd programma via afstandsonderwijs

De leerlingen werkten aan opdrachten uit een gevarieerd werkboek met achtergrondinformatie. De lessen werden gestart met een geanimeerd filmpje over de procestechniek. Verder experimenteerden de jongeren in hun eigen keuken met het chemie-proefje: coole shampoo. Medewerkers van bedrijven in de procestechniek gingen online met de leerlingen in gesprek over hun werkzaamheden, de producten en beroepen. Voor veel leerlingen een eye-opener. Zij realiseerden zich ineens dat zij onder meer haargel, een smartphone, verf en brandstof kunnen gebruiken dankzij de procestechniek.

Ook vonden voorlichtingssessies plaats over de MBO-vervolgopleidingen gepresenteerd door docenten van het Scheepvaart en Transport College (STC Group) en Techniek College Rotterdam (TCR).

Jongeren en beroepskeuze

Met dit project zien de jongeren wat het inhoudt om als procesoperator, onderhoudsmonteur of laborant te werken en welke opleidingen je ervoor nodig hebt. Zo draagt het programma bij aan hun profiel, opleidings- en beroepskeuze. Er is genoeg werk te vinden in de procestechniek voor gediplomeerden en er zijn goede loopbaanperspectieven. Omdat het werk ook ’s nachts doorgaat wordt er in bepaalde beroepen gewerkt in ploegendiensten. .

Week van de Procestechniek

De Week van de Procestechniek is een landelijk initiatief waarin duizenden vmbo- en havo- leerlingen  kennis maken met beroepen in de procesindustrie en maintenance. In de regio Rijnmond wordt de week georganiseerd door het Proces- en Maintenance College Rijnmond (PMR) het samenwerkingsverband tussen scholen en bedrijven. Het EIC verzorgt de coördinatie van de week in opdracht van Deltalinqs, de ondernemersvereniging  van het havenbedrijfsleven.