Investering van 134 miljoen voor innovatief onderzoek

onderzoek

Collectief innovatief onderzoek

De overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen investeren gezamenlijk 134 miljoen euro in projecten voor innovatieve onderzoek.

De tien toonaangevende projecten die met dit geld worden gefinancierd, richten zich op vernieuwende ontwikkelingen op het gebied van voedsel, gezondheidszorg, energie en data-infrastructuur.

Met de extra miljoenen moeten de groei en concurrentie van Nederland worden versterkt, zo hebben de ministeries van Economische Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap donderdag bekendgemaakt.

''De uitgekozen onderzoeksprojecten leveren nu al producten op die nut hebben voor bedrijven en onderzoekers. Door extra te investeren in deze onderzoeksprojecten, kunnen meer nieuwe, innovatieve producten en diensten worden ontwikkeld’’, zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Het geld komt uit het Toekomstfondskrediet. Het gaat om renteloze leningen die in vijftien jaar tijd moeten worden terugbetaald. Zo vloeit er opnieuw geld in het fonds om te zijner tijd opnieuw innovatieve projecten te kunnen steunen.

''Vanwege het succes van en de belangstelling voor het fonds komt er dit jaar nog een tweede moment waarvoor projecten kunnen worden ingediend. Hiervoor komt 20 miljoen euro beschikbaar’’, aldus het ministerie van Economische Zaken.

Een van de gehonoreerde projecten is PrintValley 2020 van TNO en de Technische Universiteit Eindhoven. Zij zijn bezig met 3D-printinnovaties. Die techniek wordt gebruikt om veel meer te kunnen doen met bijvoorbeeld protheses. Dit biedt kansen voor ondernemers die medische producten maken zoals implantaten en geavanceerde protheses, maar ook voor fabrikanten van slimme elektronica zoals ledlampen, sensoren en connectoren.

Meer over
Lees ook
UTwente en industrie investeren samen in onderzoek

UTwente en industrie investeren samen in onderzoek

De kennisintensieve industrie en de Universiteit Twente gaan de komende jaren samen 100 extra promotieplaatsen voor onderzoek creëren. Océ Nederland, Aquaporin, Emulate en TPRC zijn de eerste vier partijen die gebruik maken van ‘Top Technology Twente: UT Impuls promotieplaatsen’. Ze hebben in totaal twaalf promotieplaatsen toegewezen gekregen. Promovendi...

Shell breidt R&D-vestiging Amsterdam uit met labruimte

Shell breidt R&D-vestiging Amsterdam uit met labruimte

Shell Technology Centre Amsterdam (STCA), één van de drie belangrijkste R&D-centra van Shell wereldwijd, breidt uit met de bouw van een nieuwe vleugel voor onderzoek en versterkt hiermee de onderzoeksactiviteiten in Nederland. De extra labruimte biedt plaats aan onderzoek naar de interactie tussen vloeistoffen en gesteente. Naar verwachting wordt de...

Wearables op de werkvloer, gevaarlijker dan smartphones?

Wearables op de werkvloer, gevaarlijker dan smartphones?

Onderzoek van Trend Micro bevestigt de populariteit van wearables op de werkvloer. 44% beschouwt wearables als een groter beveiligingsrisico dan smartphone. Voor dit onderzoek werden 800 IT-beslissingsnemers in Europa bevraagd. Hiervan bevestigt 79% een toename te zien in het gebruik van wearables bij werknemers. Zowat iedereen (95%) is het er wel over...