Internationaal Energie Agentschap voorziet herstel in oliemarkt

De vraag naar olie neemt de komende tijd iets sneller toe dan het aanbod, waardoor de prijs mogelijk weer zal stijgen. Dat voorspelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in nieuwe prognoses, die dinsdag werden gepresenteerd.

De olieprijs is afgelopen halfjaar ruimschoots gehalveerd, doordat het aanbod van olie veel sterker groeide dan de vraag. Inmiddels wordt de productie op veel plaatsen beperkt, waardoor het overaanbod volgens de IEA vanaf de zomer snel zal slinken. De prijs stijgt dan mogelijk weer.

De sterke daling van de olieprijs hing voor een belangrijk deel samen met het besluit van oliekartel Opec om zijn productie niet te verlagen. De olie-exporteurs probeerden daarmee de concurrentie uit de VS te remmen, aldus de IEA. Die opzet lijkt niet te slagen.

De productie in de VS wordt momenteel wel verlaagd, maar zal bij het verwachte herstel van de olieprijs snel weer toenemen. In Rusland, evenmin lid van de Opec, neemt de productie de komende jaren daarentegen alleen maar verder af.

Productiestijging VS

De productie van olie uit schalie- en andere lastig te bereiken olievelden in de VS loopt in 2020 op tot 5,6 miljoen vaten per dag, verwacht de IEA.

Vorig jaar bedroeg de productie 3,6 miljoen vaten per dag. De productie van Rusland loopt in die periode naar schatting terug tot 10,4 miljoen vaten per dag. Dat is minder dan het niveau dat het land tot 2010 wist te halen.

De landen die niet bij de Opec horen laten in de periode tot en met 2020 hun productie jaarlijks met 570.000 vaten per dag groeien. Daarmee komt de productie in 2020 zo'n 2,8 miljoen vaten per dag lager uit dan een jaar geleden werd voorspeld.

De Opec-landen zien de productie naar verwachting met 1,2 miljoen vaten toenemen tot 36,2 miljoen per dag in 2020. Die groei is bijna geheel te danken aan vooruitgang in Irak.

Bron: NU.nl