Internationaal Energie Agentschap voorziet herstel in oliemarkt

De vraag naar olie neemt de komende tijd iets sneller toe dan het aanbod, waardoor de prijs mogelijk weer zal stijgen. Dat voorspelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in nieuwe prognoses, die dinsdag werden gepresenteerd.

De olieprijs is afgelopen halfjaar ruimschoots gehalveerd, doordat het aanbod van olie veel sterker groeide dan de vraag. Inmiddels wordt de productie op veel plaatsen beperkt, waardoor het overaanbod volgens de IEA vanaf de zomer snel zal slinken. De prijs stijgt dan mogelijk weer.

De sterke daling van de olieprijs hing voor een belangrijk deel samen met het besluit van oliekartel Opec om zijn productie niet te verlagen. De olie-exporteurs probeerden daarmee de concurrentie uit de VS te remmen, aldus de IEA. Die opzet lijkt niet te slagen.

De productie in de VS wordt momenteel wel verlaagd, maar zal bij het verwachte herstel van de olieprijs snel weer toenemen. In Rusland, evenmin lid van de Opec, neemt de productie de komende jaren daarentegen alleen maar verder af.

Productiestijging VS

De productie van olie uit schalie- en andere lastig te bereiken olievelden in de VS loopt in 2020 op tot 5,6 miljoen vaten per dag, verwacht de IEA.

Vorig jaar bedroeg de productie 3,6 miljoen vaten per dag. De productie van Rusland loopt in die periode naar schatting terug tot 10,4 miljoen vaten per dag. Dat is minder dan het niveau dat het land tot 2010 wist te halen.

De landen die niet bij de Opec horen laten in de periode tot en met 2020 hun productie jaarlijks met 570.000 vaten per dag groeien. Daarmee komt de productie in 2020 zo'n 2,8 miljoen vaten per dag lager uit dan een jaar geleden werd voorspeld.

De Opec-landen zien de productie naar verwachting met 1,2 miljoen vaten toenemen tot 36,2 miljoen per dag in 2020. Die groei is bijna geheel te danken aan vooruitgang in Irak.

Bron: NU.nl

Meer over
Lees ook
Speciaal warmtebuffer garandeert stadsverwarming

Speciaal warmtebuffer garandeert stadsverwarming

Grip op vraag en aanbod De nieuwe drukhoudende warmtebuffer van Nuon in Diemen zorgt ervoor dat de centrales van het energiebedrijf veel efficiënter en duurzamer inzetbaar zijn. Deze hoeven dankzij de voorraad heet water niet meer continu te draaien om warmte te leveren. Dankzij het geïntegreerde PCS7-automatiseringssysteem kan het hele proces vanuit...

Sluiting kolencentrales kost consument 14 euro per jaar

Sluiting kolencentrales kost consument 14 euro per jaar

Kolencentrales en energiekosten Het sluiten van de overige vijf kolencentrales in 2020 levert consumenten een 6,5 procent hogere energierekening op, omgerekend een kostenpost van 14 euro per jaar. De eigenaren van de energiecentrales zouden een verlies moeten slikken van 3,3 miljard euro, zo stellen onderzoekers van adviesbureau Spring Associates in...

Verbruik hernieuwbare energie toegenomen naar 5,8%

Hernieuwbare energie Het verbruik van hernieuwbare energie is in 2015 gestegen naar 5,8 procent. Het jaar daarvoor kwam 5,5 procent van het totale energieverbruik in Nederland uit hernieuwbare bronnen. De stijging is vooral te danken aan de toename van het energieverbruik uit wind, zon en aarde. De groei van het verbruik uit biomassa bleef achter. Dit had een drukkend effect op de totale toename van het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen. Dit maakt CBS bekend. Energieverbruik uit biomassa groeit met 2 procent Het verbruik van hernieuwbare energie in Nederland bedroeg in 2015 in totaal 118...