Intelligente industriële apparaten voor implementatie in automatisering

RS850-KUNBUS

Assortiment omvat Raspberry Pi-oplossingen voor industriële IoT-markten

RS Components heeft KUNBUS geïntroduceerd in zijn leveranciersportfolio. KUNBUS is een gespecialiseerde ontwikkelaar van intelligente communicatiemodules, waaronder veldbusapparaten en industriële apparaten met Ethernet voor een reeks automatiseringsmarkten.

De producten van KUNBUS die nu worden geleverd door RS omvatten 14 nieuwe lijnen, waaronder industriële computers, plc's, apparaten voor data-acquisitie en HMI-apparaten (Human Machine Interface). Een belangrijke reeks van KUNBUS is de Revolution Pi-reeks van opensource-pc's en modulaire industriële pc's, gebaseerd op het bekende Raspberry Pi-platform.

Dit innovatieve en betrouwbare modulaire systeem, dat voldoet aan de internationale norm EN61131-2 voor plc's, biedt een reeks centrale verwerkingseenheden (CPU's), waaronder de RevPi Connect, RevPi Core en RevPi Core 3. Alle producten zijn geïnstalleerd in DIN-railbehuizingen en worden geleverd met USB-, Ethernet- en HDMI-aansluitingen. De producten zijn gebaseerd op de Raspberry Pi Compute Module, waardoor ze zeer compatibel zijn met de Raspberry Pi Model 3 of Raspberry Pi B+. Afhankelijk van de toepassingsvereisten kunnen deze basismodules naadloos worden uitgebreid met de juiste digitale of analoge I/O-modules en met veldbusgateways om ze te verbinden met een industrieel netwerk.

Dankzij het openplatformconcept biedt de RevPi Connect-gateway gebruikers bijvoorbeeld maximale vrijheid bij het implementeren van industriële IoT-projecten (IIoT), inclusief volledige rootrechten. Het systeem is geïmplementeerd als een pc met DIN-rail of uitsluitend als kleine besturingseenheid, en maakt gebruik van een speciaal aangepaste versie van het Raspbian-besturingssysteem met een realtimepatch. Verder ondersteunt het systeem algemene IIoT-protocollen zoals MQTT en OPC UA. Er kunnen afzonderlijke toepassingen worden geprogrammeerd met behulp van een reeks talen waaronder Node-RED en Python, of direct in C.

De RevPi Connect kan ook worden geüpgraded met PROFINET-, Ethernet IP-, EtherCAT-, Modbus TCP- en Modbus RTU-functionaliteit zonder gebruik van uitbreidingsmodules. Het product kan dankzij de Ethernet-interfaces worden geïntegreerd in IT- en automatiseringsnetwerken en kan bijvoorbeeld gegevens van de productieomgeving naar de cloud verzenden.

"De KUNBUS Revolution Pi is een innovatieve reeks communicatiemodules die is gebaseerd op Raspberry Pi-computertechnologie," aldus James Milne, Portfolio Manager bij RS. "Dit spannende en zeer modulaire opensourceplatform kan veel van onze klanten een goedkope manier bieden om hun automatiseringsprocessen aan elkaar te koppelen en hen in staat te stellen de voordelen van het industriële IoT te benutten."