Industrie verwacht toch meer te investeren in 2019

stock-1863880_1280

Ondernemers in de industrie verwachten in 2019 in totaal 8 procent meer te investeren in materiële vaste activa dan in 2018. In 2017 is er voor bijna 9 miljard euro geïnvesteerd in de industrie, waarvan het grootste deel in machines. Dit meldt het CBS op basis van de voorjaarsenquête investeringsverwachtingen van de industrie en cijfers over investeringen van het bedrijfsleven in 2017.

In de vorige meting van de investeringsverwachtingen, in het najaar van 2018, werd nog een daling van 7 procent verwacht voor 2019. Het gaat om investeringen in CBS die in het verslagjaar in gebruik genomen worden, zoals gebouwen, machines, vervoersmiddelen en computers. De door producenten nu verwachte stijging van de investeringen in 2019 is toe te schrijven aan enkele grootschalige investeringen die uiteindelijk niet meer in 2018 in gebruik genomen zijn, maar in 2019. De realisatie van de industriële investeringen in 2018 zal daardoor waarschijnlijk ook lager uitvallen dan de in de vorige meting verwachte toename van 44 procent.

Nederlandse bedrijven in de industrie investeerden bijna 9 miljard euro in 2017, 10 procent meer dan in 2016. In 2016 waren de investeringen in de industrie met 2 procent gedaald ten opzichte van 2015.

Bedrijven investeerden bijna 52 miljard euro in 2017

In totaal investeerden CBS in 2017 bijna 52 miljard euro. Dat is 6 procent meer dan in 2016 en ook meer dan in 2015, toen het totaal voor het eerst boven de 50 miljard euro uitkwam. In 2017 was het aandeel van de investeringen door de industrie meer dan een zesde van de totale investeringen in materiële vaste activa.

Industrie investeerde vooral in machines

In de industrie werd in 2017 veruit het meest geïnvesteerd in machines (bijna 68 procent). Bedrijfsgebouwen vormden het tweede investeringsdoel (15 procent). Bedrijven in de industrie investeerden in 2017 relatief weinig in vervoermiddelen (4 procent) en het minst in grond-, weg- en waterbouw (GWW, minder dan 1 procent).

De overige Nederlandse bedrijven investeerden in 2017 het meest in vervoermiddelen (32 procent). Ook werd er veel geïnvesteerd in bedrijfsgebouwen en woningen (27 procent) en machines (17 procent).

Meer over
Lees ook
Chinezen stoppen half miljoen in Eindhovense start-up

Chinezen stoppen half miljoen in Eindhovense start-up

De Eindhovense start-up ULU die meedeed aan de laatste editie van Startupbootcamp HighTech XL, kan rekenen op een investering van een half miljoen euro van de Fang Group. Dat maakte ULU maandag 11 mei bekend. De Chinese investeringsmaatschappij stak eerder al bijna vijf ton in het droneproject van Avular en zes ton in een besturingsprogramma van Manus...

Nederlandse startups halen in eerste kwartaal 79 miljoen euro op

Nederlandse startups halen in eerste kwartaal 79 miljoen euro op

Startups doen het goed Nederlandse startups hebben in het eerste kwartaal van 2015 een totaalbedrag van 79 miljoen euro opgehaald. Dat blijkt uit cijfers van Startupjuncture. In totaal hebben dertig Nederlandse startups een investering ontvangen. De onlinebestandendienst Wetransfer heeft met 22 miljoen euro de grootste investering van dit jaar opgehaald....

Nooit eerder zo veel buitenlandse investeringen in NL

Nooit eerder zo veel buitenlandse investeringen in NL

Afgelopen jaar investeerden buitenlandse bedrijven 3,2 miljard euro in de Nederlandse economie. Een recordbedrag aan investeringen. Wat doet Nederland dan zo goed? Minister Kamp: "De overheid is voorspelbaar." Dit bedrag blijkt uit de cijfers van Netherlands Foreign Investment Agency, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. "Het is heel...