High-tech drugssmokkelcentrum met 3D-printers

3D printen

Politie ontdekt high-tech drugssmokkelcentrum met 3D-printers

De politie heeft in Amsterdam en Werkendam bij een inval een uniek, geavanceerd ’smokkelcentrum’ van drugscriminelen ontdekt. Met drie 3D-printers maakten ze artikelen die zich uitstekend leenden voor het verstoppen van drugs als xtc-pillen en cocaïne. Massa’s pillen, coke en andere middelen gingen de hele wereld over.

Het zou een scène kunnen zijn uit de populaire serie Breaking Bad over de productie van synthetische drugs. De politie keek de ogen uit door wat ze aantrof bij de invallen eerder deze week. In Werkendam ontdekte de politie in een soort ’drugsdistributiecentrum’ drie 3D-printers waarmee voorwerpen geprint kunnen worden. De verdachten maakten volgens de recherche inktcartridges, make-up poederdoosjes en Nintendo-spelletjes. Namaakartikelen die hol van binnen waren, zodat er drugs in verstopt konden worden.

Volgens politie en justitie hebben ze tienduizenden pakketten verstuurd naar landen over de hele wereld. De verdachten hielden de handel nauwkeurig bij op verzendlijsten op computers. Mogelijk hebben de verdachten uit Amsterdam en Werkendam, drie mannen (32, 50 en 36 jaar) en een vrouw (48) met de handel vele tonnen of zelfs miljoenen euro’s verdiend. De politie heeft beslag gelegd op computers, printers, drugs, een vuurwapen, auto’s, woningen, een loods, bitcoins en grote hoeveelheden drugs.

Een onderzoeksteam had de vier verdachten al langer in het vizier. In mei 2017 haalden politie en justitie de darkwebsite Hansa Market uit de lucht, waarop drugs online werden verkocht uit hoofdzakelijk Nederland. Massa’s pillen, coke en andere middelen gingen de hele wereld over.

Eén verkoper trok de aandacht van de recherche omdat via dit account de meest drugs werden verkocht. Achter de schermen verzamelde het onderzoeksteam informatie over deze ’DougHeffernan’. Toen de site werd gesloten, verdween de verkoper net als andere aanbieders, als ’Scarface’ en ’Coca Cola-kid’.

De politie vermoedde dat ze onder nieuwe namen hun activiteiten voorzetten op een andere site, Dream Market. Het team besloot om de inval zo te doen, dat de verdachten op heterdaad werden betrapt. En dat lukte. Ze waren op het moment van de inval ingelogd op het Darkweb.

De professionaliteit van deze verdachten laat precies zien waar Nederland staat op het gebied van de drugsproductie en -distributie. Geen land in Europa produceert volgens Europol zoveel drugs als ons land. We zijn een van de belangrijkste doorvoerlanden. Criminele netwerken in Nederland die synthetische drugs produceren hebben vaak eigen distributiecentra die de drugs naar landen wereldwijd versturen. Zo zijn de winstmarges veel groter dan in het verleden.

Bron: De Telegraaf

Lees ook
3D-printen van een robot-gripper

3D-printen van een robot-gripper

Voor verschillende robot-grippers maakt AWL gebruik van 3D-printen. Dit maakt het mogelijk om maatwerk te bieden en om sneller machines op te leveren. De samenwerking tussen mensen en robots wordt steeds belangrijker. Collaboratieve automatisering stelt mensen en robots in staat om hun unieke en sterke punten samen te brengen. Mensen bieden proceskennis,...

3D printen komt in stroomversnelling, Nederland loopt voorop

3D printen komt in stroomversnelling, Nederland loopt voorop

Vliegtuigonderdelen, medicijnen en voedsel; het wordt allemaal al geprint. Daar komt snel meer bij want het 3D-printen wint in hoog tempo terrein. Uit recent onderzoek van de ING Bank blijkt dat de investeringen in 3D-printers de laatste vijf jaar drie keer sneller stijgen dan investeringen in traditionele kapitaalgoederen. Eerder al bleek uit onderzoek...

3D printing gaat gat in wereldhandel slaan

3D printing gaat gat in wereldhandel slaan

In 2060 wordt de helft van alle producten door 3D printers gemaakt, als het huidige groeitempo van 3D printing aanhoudt. Dit zal tot gevolg hebben dat het volume van de wereldhandel in 2060 een kwart lager uitvalt omdat productie door 3D printing vaker binnenlands plaatsvindt. Deze vermindering van de wereldhandel zal in Nederland de havens, groothandelsbedrijven...