Het onderwijs zal niet volledig digitaal worden

Zone College

De laatste maanden is in de media veel aandacht besteed aan de gevolgen die het Covid-19 virus had op het onderwijs. Wat er op scholen achter de schermen gebeurde, kwam nauwelijks aan bod. Het Zone.college blijft tijdens de crisis in de lucht. 

Het Zone.college verzorgt mbo- en vmbo-onderwijs in de Achterhoek, Liemers en Overijssel. Arie van der Graaf is van origine vakdocent veehouderij en economie, nu verbindt hij bij het college het mbo-onderwijs met ICT. Hij houdt zich bezig met vragen als 'wat wil het onderwijs' en 'doet de elektronische leeromgeving (ELO) van het college wat de gebruikers willen'? 

Zone.college is al lang bezig met elektronische leeromgevingen. In principe had het alles voor elkaar voor onderwijs op afstand. De mbo-studenten hebben allemaal een laptop en alle lesmateriaal is digitaal beschikbaar in de Elektronische Leeromgeving. In het algemeen kunnen de studenten sneller omgaan met apparatuur en applicaties dan docenten. Dat betekende niet dat de overgang van klassikaal naar online onderwijs gemakkelijk ging. 

Docenten ervaren dat het steeds zwaarder wordt om op afstand de studenten te begeleiden. Studenten zijn sneller afgeleid, luisteren niet, komen niet opdagen. Zeker praktijkdocenten stuiten soms op praktische bezwaren. Je kunt niet digitaal met een kettingzaag een boom omzagen, digitaal koeien melken, digitaal schoffelen, digitaal heggen knippen, noem maar op. De conclusie is: het onderwijs zal niet volledig digitaal gaan. Sommige dingen zullen blijvend zijn, maar volledig digitaal is niet de toekomst. 

Meer over hoe het Zone.college tijdens de crisis in de lucht bleef, vind je in Automatie | PMA #4. Geen abonnee? Vraag dan twee gratis proefnummers aan.