Groot, groter, grootst

Vansichen_FT65

Om het bereik van de grootste FANUC robot uit het gamma uit te breiden, ontwikkelde Vansichen Linear Technology een custom made robottrack. De FANUC robot, de M-2000iA/2300 om precies te zijn, heeft met zijn zes assen een bereik van 3.734 mm. Door die robot op een zevende as (de track) te plaatsen, vergroot de reikwijdte immens. Op dit moment staat er een demo-model tentoongesteld bij Pollers in Heusden-Zolder.

De robot M-2000iA/2300 heeft een belastingcapaciteit van maar liefst 2.300 kg aan de pols en heeft daaraan ook de naam van dé grootste tiller in de reeks te danken. De robot is ideaal voor zware materiaalverwerkingstoepassingen die een nog sterkere pols vereisen en kan met gemak een auto optillen, vasthouden en plaatsen. Daarnaast zorgt de combinatie van een uitgebreid werkgebied en de flexibiliteit van zes assen ervoor dat de M-2000iA/2300 objecten binnen een groot gedefinieerd werkgebied zeer nauwkeurig kan verplaatsen en neerzetten.

Robottracks tot wel 100 meter

“Producten met een gewicht van ongeveer 2 ton hebben vaak afmetingen waarbij het standaardbereik van de robot onvoldoende is. De track die tentoongesteld staat bij Pollers is er eentje van 12 meter. Maar in theorie kunnen die tracks tot 100 meter lengte gebouwd worden”, vertelt Maxime Vansichen, Managing Director van Vansichen Linear Technology. “De FANUC robot heeft zelf een bereik van bijna 4 meter, maar zware lasten zoals wagens worden maar zelden zo kort verplaatst. Om dat bereik uit te breiden, creëerden we een track van 12 meter. De tracks bestaan telkens uit stukken van maximum 6 meter en kunnen eenvoudig aan elkaar bevestigd worden”, licht Maxime verder toe.

“De robot weegt ongeveer 12 ton en de track nog eens 14 ton, in totaliteit dus goed voor zo’n 26 ton. Twee ingebouwde motoren drijven de robot aan over 1 tandheugel om zo over de track te bewegen (bij kleinere robots is dat 1 motor). Het grote voordeel van deze track is dat de robot aan 100% capaciteit kan blijven werken tijdens het voortbewegen op de track. De robot kan een indrukwekkende snelheid halen op de track van 1 meter/seconde”, zegt Maxime.