Gratis webinars tijdens PPA online kennisdagen

PPA21

Tijdens de Productie Proces Automatisering (PPA) online kennisdagen op 26-27 januari en 2-3 februari zijn verschillende webinars kosteloos te volgen. Op het programma staan onder meer webinars over Smart Industry, Industrial Internet of Things (IIoT), Industrie 4.0, Big Data, availability, Predictive Maintenance, MES, Cyber Security en netwerken. 

IIoT voor iedereen inzetbaar

Het koppelen van sensoren, instrumentatie en computers ‘in welke vorm dan ook’ kan door middel van een verscheidenheid aan netwerkcomponenten. Als je de juiste structuur gebruikt, kun je data verwerken en versturen over de hele wereld en zelfs daarbuiten. Het lijkt zo eenvoudig, maar is dat het ook?

Dinsdag 26 januari gaat Nico Hanemaayer van ATS, Applied Tech Systems B.V. dieper in op de term Industrial Internet of Things. Met de lezing ‘IIoT, wat is dat nu eigenlijk?’ beantwoordt hij specifieke vragen als: Wanneer spreek je van IIoT? Wat heb je daarvoor nodig? Waarom is het nuttig? Waarom zou je het willen toepassen?
Ook passeren een aantal voorbeelden de revue, waardoor de toepasbaarheid van IIoT duidelijk wordt (26 januari - 10.30 uur).

Als we dan weten wat Industrie 4.0, IIoT en Big Data zijn, blijkt dat velen er al mee bezig zijn of er op korte termijn mee starten. Velen willen ermee aan de slag, sommigen zetten pilots op, maar slecht weinig onder hen slagen erin om uit die ‘proof of concept’-fase te geraken. Waar het meestal aan ontbreekt, is een visie die de data helpt omzetten in waardecreatie. In het webinar met de titel Turning data into value gaat Tom Capiau van Agidens International NV samen met de bezoekers eerst op zoek naar hoe data waarde kan helpen creëren. Pas wanneer dat duidelijk is, gaan we op zoek naar technologische oplossingen om die data te capteren en te verwerken tot ‘actionable insights’ (26 januari - 11.30 uur).

Tijdens het webinar met Praktijkvoorbeelden van procesautomatisering met IIoT & CLOUD van JUMO Meet- en Regeltechniek laat Dirk Kop de bezoekers op een simpele maar effectieve wijze zien hoe digitale sensoren, smart devices, netwerkverbindingen, visualisering, OPC UA, MQTT en CLOUD samenkomen. In een Corona Dashboard wat zowel intern als extern te benaderen is, komen belangrijke klimaatparameters als CO2, luchtvochtigheid en temperatuur samen. Door de juiste parameters in beeld te brengen en daar op te sturen levert automatisering en digitalisering een bijdrage aan dit gezonde werkklimaat (2 februari - 11.30 uur).

Bij een juiste werking worden grote hoeveelheden gegevens in het productieproces verzameld. Dit opent nieuwe mogelijkheden zoals machine learning en Artificial Intelligence (AI). De grote vraag is dan: wat is de juiste methode om dit te gebruiken? In het Engelstalige webinar met de titel What’s the Right AI Approach for Your Process Plant? van SAM GUARD (namens SAMSON REGELTECHNIEK) bespreekt Dror Bomsztayn de juiste AI-aanpak voor de proceswereld. Moeten we vertrouwen op real-time, online of historische gegevens? Moet het een begeleid of onbewaakt proces zijn? Wat is de beste manier om de kennis van vakdeskundigen te betrekken?‎ Kortom; wat is de juiste AI-aanpak voor uw procesplant? (27 januari - 14.00 uur). 

De Weg van Data

Om de snelheid van het netwerk optimaal te houden wordt de rekenkracht vaak zo dicht mogelijk in de buurt van de sensor teruggebracht en steeds vaker in de sensor zelf verwerkt. Ook wel Edge computing genoemd. Waarom? Naast de groei van de hoeveelheid data uit de sensor komen er in de nabije toekomst steeds meer applicaties op de markt waarbij de responstijd ultrakort moet zijn. Diederick Nab van WAGO Nederland presenteert de bezoekers in het webinars Waarom wordt EDGE Computing in uw OT/proces omgeving steeds belangrijker? de meerwaarde die EDGE computing biedt in de OT/proces omgeving. Uiteraard licht hij toe hoe je deze meerwaarde zonder veel uitdagingen kunt implementeren en hoe de techniek erachter werkt (26 januari 13.00 uur).

Daarnaast biedt Edge computing het voordeel dat je sneller gebruik kunt maken van bouwblokken als het gaat over het creëren van productie-eenheden. De flexibilisering van productie is sterk toegenomen, van massa naar individuele productie eenheden. Daarom zoekt de productiemarkt naar flexibele systeem- en machine oplossingen. Naast deze flexibilisering wil men allerlei data uit de productie systemen halen voor bijvoorbeeld productie optimalisatie, preventief onderhoud en cloud oplossingen. In het webinar Digitalisering in de productie automatisering van Festo gaan Benno Brinkers en Robert Vincente hier verder op in (2 februari - 9.30 uur).

In het webinar Een dag uit het leven van een productie order van NOVOTEK neemt Kees Lambregts de bezoekers stap-voor-stap mee in het digitaliseren van productie orders. Van order aanmaak en aankleding via operationele uitvoer tot het uiteindelijk afleggen van data. Bij elke stap wordt er stil gestaan hoe je dit kunt realiseren en vooral wat het kan opleveren. Er wordt afgesloten met een praktijkcase van een wereldwijde verpakkingsproducent die inmiddels al haar fabrieken heeft gedigitaliseerd en hiermee spectaculaire resultaten heeft geboekt door simpelweg onderlinge prestaties met elkaar te vergelijken (27 januari - 9.30 uur).

Gratis registratie

Aanmelden als bezoeker van de PPA online kennisdagen 2021 kan kosteloos via het registratieformulier. Na registratie ontvang je een bevestigingsmail waarin je je keuze kunt maken voor de diverse webinars. Bekijk het programma goed voordat je je keuze voor de webinars maakt.