Google ontwikkelt computer die leert als menselijk brein

kunstmatige intelligentie

Googles Deepmind, een bedrijf dat zich specialiseert in kunstmatige intelligentie, ontwikkelt een computer die op eenzelfde manier kan leren als het menselijk brein

Dat meldt New Scientist. Het Britse Deepmind werd begin dit jaar overgenomen door de zoekgigant voor een bedrag van 400 miljoen dollar.

De computer van Deepmind is een hybride apparaat die de rekenkracht van een computer combineert met de manier waarop het menselijk brein werkt: via neurale netwerken. Deze groepen van neuronen, die verbindingen leggen en hierdoor kunnen leren, zorgen ervoor dat de computer zichzelf kan leren programmeren. Het apparaat werk via een extern geheugen waar de computer snel data op kan slaan en kan aanpassen, op eenzelfde manier als het menselijk brein doet bij het kortetermijngeheugen.

Deepmind noemt de computer Neural Turing Machine, vernoemd naar wiskundige Alan Turing. De Brit was met zijn hypothetische berekeningsmodel Turingmachine zeer belangrijk voor de ontwikkeling van de eerste computer. Zo ontdekte Turing dat een extern geheugen dat op verschillende manieren kan worden geraadpleegd essentieel is voor de werking van een computer.

Op dit moment zijn Google en Deepmind onder andere bezig met een expertiment waarbij de Neural Turing Machine simpele code kan executeren zonder eerst de specifieke programmeertaal te leren.