FMB - Toeleveranciersbeurs Machinebouw 2018 succesvol

14743_FMB2018_PI09

Meer exposanten - meer bezoekers - interessante introducties

Toeleveranciersbeurs Machinebouw is voor organisator Clarion Events succesvol verlopen: met 562 bedrijven kon de beurs een recordaantal exposanten aanbieden. Het aantal bezoekers nam toe tot ongeveer 6.680. De eerste analyses tonen aan dat de bezoekers ook langer aanwezig waren op de beurs in vergelijking met de vorige jaren.

Een reden daarvoor zou het aantrekkelijke lezingenprogramma kunnen zijn, waarbij op drie beursdagen telkens een centraal thema werd behandeld (Modern onderhoud, Bouwstenen voor Industrie 4.0-compatibele productie, Topcluster it´s OWL) en dat algemeen veel bezoekers lokte. Met de ‘dag van het onderhoud’ werden tijdens de eerste dag van de beurs doelgericht bezoekers uit de producerende industrie aangesproken. Daarmee breidt de beurs haar doelgroep uit tot buiten de machinebouw: ook dat is een reden voor de toename van het aantal bezoekers.

De aantrekkelijkheid van de beurs vanuit het oogpunt van de exposanten blijkt ook duidelijk aan het feit dat vele bedrijven de FMB gebruikten om nieuwigheden voor te stellen. Enkele voorbeelden: De firma KTR Systems GmbH toonde voor het eerst haar ‘Coupling Alignment System’ (CAS) - een systeem voor het detecteren en afregelen van asafwijkingen bij lopende (pomp-)aandrijvingen. Ook op de stand van de firma Nölle und Nordhorn GmbH was er met het functiemodel van een modulair registratiesysteem voor meetgegevens met cloud-verbinding een echte innovatie te zien en meteen ook een systeem dat perfect past bij de nieuwe focus van de FMB op innovatief onderhoud.

Bij de gemeenschapsstand van de topcluster it´s OWL stelden de hogescholen en onderzoeksinstellingen uit de regio onder andere een mini-robotsysteem voor het autonome en flexibele transport van kleine voorwerpen in de productie voor. De aandacht van het publiek ging in het bijzonder uit naar de ‘Molded Interconnect Devices’-technologie die werd ontwikkeld door het Fraunhofer IEM. Deze technologie maakt het mogelijk om driedimensionale kunststofonderdelen te bedrukken met stroomvoerende elementen en creëert zo nieuwe vrijheden bij het design en de productie van mechatronische componenten.

Dit maakt dat de organisatoren aan het einde van de beurs een positieve eindconclusie kunnen trekken, temeer omdat vele exposanten nog tijdens de beurs gereserveerd hebben voor de vijftiende FMB die zal plaatsvinden van 6 tot 8 november 2019.

Dossiers