Energiebedrijf Chevron stopt zoektocht naar schaliegas in Polen

Energiebedrijf stopt zoektocht schaliegas

Het Amerikaanse olie- en gasbedrijf Chevron stopt met het zoeken naar schaliegas in Polen. Chevron maakt dit zaterdag bekend.

Het bedrijf heeft dit besloten omdat de kansen op een succesvolle operatie in Polen het afleggen tegenover die van andere operaties waarmee Chevron wereldwijd bezig is. De energiebedrijven Exxon Mobil, Total en Marathon Oil staakten al eerder met het zoeken naar schaliegas in Polen.

Deze en andere energiebedrijven werden oorspronkelijk aangetrokken door schattingen van enorme schaliegasreserves in Polen. Maar eenmaal begonnen met zoeken, kregen de bedrijven te maken met tegenslagen.

De schattingen werden afgezwakt, en de geologische omstandigheden ter plaatse maakten boren moeilijk. Daarnaast zijn er klachten over onduidelijke regelgeving van de Poolse overheid.

Moeizaam

Het zoeken naar schaliegas in Roemenië, waar Chevron eveneens actief is, verloopt ook uiterst moeizaam. De Roemeense premier Victor Ponta zei in november zelfs dat de inspanningen waarschijnlijk geen resultaat zullen opleveren.

Regeringen in Oost-Europa, en met name die in Polen, Roemenië en Litouwen, zagen in de winning van schaliegas uit eigen bodem een kans om hun afhankelijkheid van Rusland te verkleinen.

Kwetsbaar

De import van gas vanuit Rusland is kwetsbaar vanwege de gespannen verhoudingen met het Kremlin. In het verleden heeft dat al eens geleid tot verstoringen in de aanvoer.

Oost-Europese landen proberen nu op andere manieren minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Dat doen zij onder meer door vloeibaar gas (LNG) te importeren uit bijvoorbeeld Qatar en door de aanleg van betere verbindingen met het West-Europese gaspijpleidingnet.

Meer over
Lees ook
Speciaal warmtebuffer garandeert stadsverwarming

Speciaal warmtebuffer garandeert stadsverwarming

Grip op vraag en aanbod De nieuwe drukhoudende warmtebuffer van Nuon in Diemen zorgt ervoor dat de centrales van het energiebedrijf veel efficiënter en duurzamer inzetbaar zijn. Deze hoeven dankzij de voorraad heet water niet meer continu te draaien om warmte te leveren. Dankzij het geïntegreerde PCS7-automatiseringssysteem kan het hele proces vanuit...

Sluiting kolencentrales kost consument 14 euro per jaar

Sluiting kolencentrales kost consument 14 euro per jaar

Kolencentrales en energiekosten Het sluiten van de overige vijf kolencentrales in 2020 levert consumenten een 6,5 procent hogere energierekening op, omgerekend een kostenpost van 14 euro per jaar. De eigenaren van de energiecentrales zouden een verlies moeten slikken van 3,3 miljard euro, zo stellen onderzoekers van adviesbureau Spring Associates in...

Verbruik hernieuwbare energie toegenomen naar 5,8%

Hernieuwbare energie Het verbruik van hernieuwbare energie is in 2015 gestegen naar 5,8 procent. Het jaar daarvoor kwam 5,5 procent van het totale energieverbruik in Nederland uit hernieuwbare bronnen. De stijging is vooral te danken aan de toename van het energieverbruik uit wind, zon en aarde. De groei van het verbruik uit biomassa bleef achter. Dit had een drukkend effect op de totale toename van het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen. Dit maakt CBS bekend. Energieverbruik uit biomassa groeit met 2 procent Het verbruik van hernieuwbare energie in Nederland bedroeg in 2015 in totaal 118...