Drone-inspectie in besloten ruimtes

Terra

Terra Inspectioneering heeft een contract gewonnen voor de inspectie in besloten ruimtes in Nederland en België bij het multinationale tankopslag bedrijf Vopak.

Het contract behelst de levering van services door Terra Inspectioneering voor opslagtankinspecties waarbij de sleutelwoorden zijn: ‘niet betredend’ visuele testen, ultrasonisch (wand) diktemetingen en deformatie analyse van de opslagtanks waarbij ook gebruik gemaakt wordt van de eigen ontwikkelde en gepatenteerde, bots bestendige Terra UT drone. De drone inspectie services zullen uitgevoerd worden op de terminals van Vopak verdeeld over 11 locaties in België en Nederland.

Terra Inspectioneering zal de inspecties uitvoeren geheel conform de internationale standaards zoals EEMUA-159 en API 653 en opleveren en rapporteren in een volledige digitale omgeving, Cloud-based, inclusief annotaties in 2D en/of 3D visualisatie modellen.

Traditioneel worden deze tankinspecties uitgevoerd door mensen in de besloten ruimtes te sturen hetgeen gevaarlijk en tijdrovend is. Deze drone inspectie methode reduceert het gevaar waaraan mensen bloot staan, verkort de inspectietijd en verhoogt zo de beschikbaarheid van de tanks.

Patrick van der Voort, Division President Europe & Africa van Vopak benadrukt: “Risico elimineren voor al ons personeel is altijd de nummer één afweging bij elke activiteit die bij Vopak uitgevoerd moet worden. Vopak heeft de fase van pilot projecten achter de rug waar met betrekking tot veiligheid drone en robotica gebaseerde inspecties zich bewezen hebben. De doelstelling is nu om deze technologie volledig uit te rollen en te borgen, met als eindresultaat dat er helemaal geen mensen de besloten ruimtes behoeven te betreden.”

Terra Inspectioneering ondersteunt Vopaks missie om een veiliger, duurzamere en productievere werkomgeving te creëren en gelooft erin dat z’n drones de digitale transformatie in de procesindustrie in een stroomversnelling zullen brengen.

Ron van Seeters, General Manager en medeoprichter van Terra Inspectioneering, licht toe, “Drones zijn de veiligste en meest betrouwbare apparaten om complexe inspecties mee uit te voeren in besloten ruimtes waar geen GPS is. Drones kunnen de inspectietijd verkorten tot wel zo’n 60 procent waarbij inspecteurs maximale veiligheid genieten. Speciaal in de huidige COVID-19 tijden zal de inzet van drones voor inspecties het aantal in te zetten mensen op de locaties minimaliseren. Daarbij kunnen organisaties ook invulling geven aan de wettelijke verplichtingen rond social distancing.”