Digitale pneumatiek in actie

Tilhulp, de rol kan horizontaal en verticaal worden gemanoeuvreerd, pilot met Motion Terminal

Tilhulpen met de nieuwste technologie

Bij Dotec in Joure is de eerste Motion Terminal van Festo toegepast. Waarin? In tilhulpen. Systemen die helpen bij het tillen, verplaatsen en positioneren van zware en logge voorwerpen en over de hele wereld worden verkocht. Complexe innovatieve systemen met een enorme hoeveelheid besturing en pneumatiek die snel reageert en intuïtief aanvoelt. Vorig jaar introduceerde Festo de Motion Terminal als de revolutie in pneumatiek.

In 2015 en 2016 was Dotec op zoek naar nieuwe technieken en mogelijkheden om ook op afstand mee te kunnen kijken. Albert Smit van Dotec: “We zijn aan de slag gegaan met plc’s en embedded systemen. We kwamen een heel eind, vooral aan de sensorenkant, maar bij de uitgang kregen we het nog niet goed voor elkaar. Toen zag ik een filmpje van Festo waarin precies werd getoond wat we zochten. Want we gebruikten flink wat verschillende componenten, de ene keer hadden we een proportioneel ventiel nodig, om flow te regelen. De andere keer een reduceer. Ook breidde met de tijd het aantal functies flink uit. De Motion Terminal kon al die functies leveren met een en hetzelfde stuk hardware. Eén module, die je inricht met software, dat is voor ons ideaal. We kenden natuurlijk ook al de CPX van Festo, waarmee we op afstand mee konden kijken, maar daarbij heb je losse ventielen nodig. Met de Motion Terminal is alles in één module geregeld.”

In Automatie | PMA nummer drie lees je het uitgebreide verhaal over deze toepassing. Wil je geen nummer missen van ons mooie blad? Neem dan nu een abonnement voor de introductieprijs van 10 euro voor de eerste vier nummers.

Dossiers