Cyber samen met bedrijfsschade grootste risico

Verlaten fabriek

Allianz Risk Barometer 2019

In de nasleep van een aantal grote datalekken en privacy schandalen, fikse IT-storingen en de invoering van AVG-GDPR zijn cyberrisico’s een topprioriteit voor bedrijven in 2019. Volgens de Allianz Risk Barometer 2019 worden cyberincidenten (37% van de respondenten) samen met bedrijfsschade (BI) (37%) wereldwijd als de belangrijkste bedrijfsrisico’s gezien.

Klimaatverandering (#8 met 13%) en een gebrek aan goed opgeleide werkkrachten (#10 met 9%) zijn internationaal de grootste stijgers dit jaar. Tegelijkertijd hebben bedrijven steeds meer zorgen over aanpassingen in voorschriften en wetgeving (#4 met 27%) als gevolg van Brexit, handelsoorlog(en) en importtarieven. Het jaarlijks onderzoek naar internationale bedrijfsrisico's van Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) reflecteert de risicoperceptie van 2.415 experts uit 86 landen waaronder CEO's, risk- en insurance managers, makelaars en andere verzekeringsdeskundigen.

Belangrijkste bedrijfsrisico’s in Nederland

“Met 56% van de respondenten blijft bedrijfsschade ofwel Business Interruption (BI) het voornaamste gevaar wat het bedrijfsleven in Nederland bezighoudt”, zegt Arthur van Essen, Country Manager van AGCS Nederland.

Bedrijfsschade (#1), Cyber Incidenten (#2 met 32% van de respondenten) en Aanpassingen in voorschriften en wetgeving (#3 met 28%) worden dit jaar gezien als de top risico’s in Nederland.

De risico-experts binnen de Nederlands bedrijven zijn voor het eerst echt bezorgd om Brand en Explosie, het risico dat dit jaar de top 10 nieuw binnenkomt.

top 10 risico's in Nederland