Covid-vaccins: lokmiddel van hackers

Covid-19 vaccins

Het ESET Threat Report Q4 2020 bevat de belangrijkste statistieken van het afgelopen jaar voor wat betreft cyberdreigingen.

ESET is een organisatie die zich al meer dan dertig jaar bezighoudt met IT-beveiligingsvraagstukken voor zowel bedrijven als consumenten. Het bedrijf ontwikkelt software en levert diensten en publiceert regelmatig rapporten over de bevindingen van hun wereldwijde detectiesystemen.

De pandemie heeft ook het landschap van de cybercriminelen niet onberoerd gelaten. Hun aanvalsterrein is deels verschoven naar de thuiswerkers. Tussen het eerste kwartaal en het laatste kwartaal is volgens de onderzoekers van ESET het aantal Remote Desktop Protocol (RDP)-aanvallen gegroeid met 768 procent. Bij deze aanvalspogingen op de desktops en laptops van de thuiswerkers wordt veelal ransomware ingezet. Omdat bedrijven en overheidsorganisaties inmiddels meer aandacht besteden aan de beveiliging van voorzieningen voor werk op afstand, zag ESET in het laatste kwartaal tekenen van afname van het aantal RDP-aanvallen.

Daar staat tegenover dat er in het vierde kwartaal meer e-mailbedreigingen met als thema Covid-19 vaccins werden gesignaleerd. Daarmee proberen cybercriminelen hun portfolio van lokmiddelen uit te breiden. Naar verwachting zal deze trend zich dit jaar voortzetten.