Chinezen stoppen half miljoen in Eindhovense start-up

china

De Eindhovense start-up ULU die meedeed aan de laatste editie van Startupbootcamp HighTech XL, kan rekenen op een investering van een half miljoen euro van de Fang Group. Dat maakte ULU maandag 11 mei bekend. De Chinese investeringsmaatschappij stak eerder al bijna vijf ton in het droneproject van Avular en zes ton in een besturingsprogramma van Manus Machina (virtual reality). Ook deze twee namen succesvol deel aan het Eindhovense acceleratorprogramma voor start-ups in hardware.

ULU sprong in december tijdens Demoday al in het oog van Mina Yu, de directeur van de Fang Group. De start-up uit Eindhoven presenteerde in het Evoluon een connected-car-system. Met een soort dongel wordt het mogelijk om het rijdgedrag van automobilisten vast te leggen. Dat biedt autodealers inzicht in slijtage van materialen met daaraan gekoppelde onderhoudsbeurten en verzekeringsmaatschappijen krijgen inzage in het rijgedrag van hun klanten. Het doorspelen van de data kan automobilisten geld besparen doordat ze pech onderweg voorkomen en dankzij beheerst weggedrag een lagere verzekeringspremie kunnen bedingen. De dongel doet ook dienst als een soort ‘zwarte doos’ en registreert net als bij vliegtuigen exact snelheid, kilometerstand en locatie wat bij een ongeval of diefstal van pas kan komen.

ULU is bezig om het systeem in de Benelux uit te rollen. Met de Chinese investering kan de start-up dit proces versnellen en de toepassing optimaliseren. In ruil daarvoor krijgt de Fang Group aandelen in het bedrijf en verwerft directeur Mina Yu een plek in de Raad van Bestuur van ULU. De start-up tekende eerder samenwerkingsovereenkomsten met verzekeringsmaatschappij IkRijverzekerd en distributeur van auto-onderdelen Auto Distribution. Ook autodealers zoals Bochane en Van den Udenhout, evenals consultancybedrijf EY, gingen al in zee met ULU.

Na Star Engine, ook deelnemer aan Startupbootcamp High Tech XL 2015, voegt nu ook ULU zich als start-up bij een gerenommeerd gezelschap onder wie DAF, TomTom, Philips, ASML, NXP, Jumbo trailers en VDL. Deze bedrijven in de Brainportregio zijn marktleider in Europa of zelfs de wereld. Samen met TNO, TU/e en de HighTech Automotive Campus in Helmond vertegenwoordigen ze tachtig procent van de Nederlandse automotive bedrijvigheid.

Bron: Brainport.nl