BrainCreators maakt kans op EIT Digital Challenge 2021

EIT Digital Challenge

De Nederlandse scale-up BrainCreators is een van de twintig genomineerden van de EIT Digital Challenge 2021. Het bedrijf faciliteert automatisering in de infrabouw en de industrie door het genereren van digitale inspecteurs.

BrainCreators genereert digitale inspecteurs die repetitieve visuele inspectie taken automatiseren. Deze digitale werknemers gaan aan de slag in de publieke ruimte, infrastructuur, retail en afvalverwerking. Samen met haar partners stelt BrainCreators individuele digitale inspecteurs beschikbaar als SaaS-software. Voorbeelden zijn ARA, de digitale inspecteur voor publieke ruimtes die voldoet aan de AVG-richtlijnen en Inspech, de digitale wegdekinspecteur.

Een van de klanten van BrainCreators is Schiphol. "Met ARA (Automated Digital Inspector for recognition and anonymization, red.) kunnen we meerwaarde halen uit onze bewakingsbeelden. Denk hierbij aan het tellen van mensen, verkeersstromen, menselijk gedrag, openbare veiligheid, geautomatiseerde visuele inspecties en het controleren van de integriteit van assets. stellen ons in staat om onze luchthaven veiliger en efficiënter te maken en tegelijkertijd te voldoen aan de wettelijke vereisten", zegt Raymond Kossen, product manager bij Schiphol Group.

EIT Digital Challenge

EIT Digital heeft voor de EIT Digital Challenge 2021 twintig deep-tech scale-ups genomineerd die in de finale op 21 september strijden om een totaalbedrag van 250.000 euro aan prijzen, waarmee verdere groei versneld kan worden. De EIT Digital Challenge, die voor het achtste achtereenvolgende jaar wordt georganiseerd, is bedoeld voor scale-ups met een onderscheidend product, dat gebaseerd is op geavanceerde en moeilijk te reproduceren digitale deep-tech toepassingen.

De drie winnaars van de EIT Digital Challenge ontvangen een jaar ondersteuning door de EIT Digital Accelerator, die een waarde heeft van 50.000 euro. De EIT Digital Accelerator helpt de scale-ups met de uitbreiding van hun activiteiten in Europa; onder meer door het werven van internationale klanten en additionele investeringen voor verdere groei. De winnaar van de hoofdprijs ontvangt daarnaast een bedrag van 100.000 euro contant.

Nog twee Nederlandse finalisten

De twintig finalisten werden gekozen uit 409 kandidaten uit 10 verschillende Europese landen. Gemiddeld hadden deze scale-ups in 2020 een omzet van 1 miljoen euro, bieden ze werk aan 27 medewerkers en hebben ze de afgelopen jaren 4 miljoen aan investeringen binnengehaald. Naast BrainCreators haalden nog twee Nederlandse scale-ups de finale. Dit zijn Chargetrip, een specialist in slimme navigatieoplossingen voor elektrische voertuigen, en Neurocast, dat zich richt op een passief patiënt monitoring platform.