BIC verrijkt met Fieldlab Flexible Manufacturing

fieldlab

Vanaf 1 maart 2019 zal het Fieldlab Flexible Manufacturing op Brainport Industries Campus (BIC) gevestigd zijn. “De komst van dit Fieldlab belichaamt precies waar de Campus voor staat”, aldus Ferdinand Gremmen van SDK Vastgoed, namens VOF BIC. “Samen werken aan een betere en nog efficiëntere maakindustrie in Nederland.”

Het Fieldlab Flexible Manufacturing is een innovatieprogramma van Brainport Industries waarin kennisinstituten Fontys, TU/e, Avans en TNO samenwerken met veertien bedrijven om het flexibel en volledig geautomatiseerd produceren in kleine series, met behulp van robots verder te ontwikkelen. “Snelle omsteltijden en lage omstelkosten zijn daarbij van belang”, aldus John Blankendaal, managing director van Brainport Industries. “Het Fieldlab is een broedplaats die experimenteer- en ontwikkelruimte biedt, zodat nieuwe productietechnologie voor de vierde industriële revolutie ontwikkeld kan worden.”

Het Fieldlab Flexible Manufacturing wordt gevestigd op 400 vierkante meter ruimte in het Atrium. Het lab kent een vaste bezetting van drie personen, maar doorgaans zullen er zo’n 10-15 personen van de verschillende partners werkzaam zijn. In het lab zullen proefopstellingen met productielijnen en robots geplaatst worden. De participerende bedrijven in het Fieldlab zijn: Bosch Rexroth, Bronkhorst High Tech, De Cromvoirtse, Neways, Smart Robotics, Omron, Vincitech, Yaskawa, Accerion, Assemblagebedrijf Perfect, Total Productivity, ICT Group KMWE en Festo. Penvoerder is Brainport Industries.

Kennis en kunde komen samen

Het Fieldlab is in 2016 van start gegaan. Tot nu toe vinden alle werkzaamheden verspreid over het land plaats, vooral bij de participerende kennisinstituten en bedrijven. “Alle kennis en kunde komen nu samen in Brabant”, zegt gedeputeerde Bert Pauli van provincie Noord-Brabant. De provincie ondersteunt zeven innovatieprojecten op de Brainport Industries Campus, waaronder Fieldlab Flexible Manufacturing. “Deelnemende partijen kunnen daardoor nog efficiënter samenwerken en sneller resultaat boeken. Projecten als Fieldlab Flexible Manufacturing vergroten de concurrentiekracht van de sector en maken dat Brainport ook in de toekomst wereldspeler in industriële vernieuwing kan blijven.”

Op de foto v.l.n.r: Ferdinand Gremmen (SDK Vastgoed), John Blankendaal (Brainport Industries) en Ward de Bruijn en Karel van de Looij (beiden Provincie Noord-Brabant) (foto: Marcel Fischer).