Belangrijke stap in goedkope, printbare sensoren

Koen vandewal en Sam Gielen

Onderzoekers van UHasselt, Swansea University en de Universiteit van Dresden hebben grote stappen gezet in de ontwikkeling van infraroodsensoren uit goedkope, printbare elektronica.

“Onze sensoren bestaan uit organische elektronica: printbare of verfbare polymeren, waardoor ons basismateriaal stukken goedkoper is dan de traditionele sensoren in de industrie”, zeggen prof. dr. ir. Koen Vandewal en prof. dr. Wouter Maes. De sensor gemaakt uit organische elektronica bestaat uit polymeren die het infraroodlicht opvangen. De traditionele infraroodsensoren worden bijvoorbeeld gebruikt voor kwaliteitscontrole in de industrie, omdat deze sensoren meer licht dan het menselijk oog kunnen registreren. Hierdoor kan kwaliteitsverlies sneller opgespoord worden, denk bijvoorbeeld aan rotte plekken bij fruit of een verschil in samenstelling bij medicatie.

“Het probleem met de huidige infraroodsensoren is dat ze gemaakt worden met dure halfgeleiders die niet in grote massa kunnen geproduceerd worden”, zegt Sam Gielen, doctoraatsstudent aan UHasselt. “Met dit onderzoek tonen we aan dat we goedkope polymeren kunnen gebruiken voor dit soort sensoren, waardoor de ontwikkeling en het gebruik stukken goedkoper kan.”

Meer informatie: www.uhasselt.be