Automationware zet twee grote HTF-kogelomloopspindels in

17166_CON_Electro-cylinders-with-HTF-ball-screws-320x500

Automationware zet sinds kort twee grote kogelomloopspindels van NSK in. Zij moeten de automatische beweging van grote matrijzen die gebruikt worden in spuitgietmachines faciliteren. NSK ontwikkelde de speciale kogelomloopspindels op basis van haar toonaangevende HTF-technologie, een populaire oplossing voor spuitgiettoepassingen over de gehele wereld.

Automationware is gevestigd in de buurt van Venetië en werd in 2002 opgericht. Het bedrijf heeft sinds die tijd een sterke expertise uitgebouwd in motion control technologie, die ingezet wordt voor de ontwikkeling van geavanceerde mechatronica. De lineaire- en elektrocylinder oplossingen van het bedrijf zijn prima alternatieven voor hydraulische en pneumatische systemen. Het bedrijf bespeelt de markt op een pro-actieve en innoverende wijze, daarom investeert het veel in de ontwikkeling van nieuwe oplossingen. Recent vroeg het bedrijf NSK om hulp bij een speciaal project.

Automationware ontwikkelde op dat moment grote elektrische actuatoren (cilinders) voor de verplaatsing van zware matrijzen die in spuitgietpersen worden gebruikt. Die zijn bestemd voor machines die zich op een hoogte van meer dan 6m bevinden. De cilinders genereren een kracht tot 80kN, terwijl de beweging een snelheid tot 1m/s kan ontwikkelen.

Het hoofddoel was de garantie dat de vereiste kracht elke werkdag 24 uur lang kon worden aangewend, voor een periode van ten minste twee jaar. Met dit doel voor ogen begon NSK in maart 2018 met de ontwikkeling van twee kogelomloopspindels, op basis van de HTF-technologie voor grote belastingen.

HTF staat voor 'High Tough Force', een naam die de kenmerken van deze kogelomloopspindels meteen goed weergeeft. Deze kogelomloopspindels werden ontwikkeld om een elektromechanisch alternatief te bieden voor hydraulische aandrijvingen. Deze geavanceerde oplossing maakt een snelle verplaatsing (en dus korte cyclustijden) mogelijk, in combinatie met hoge precisie en extreem hoge axiale krachten. Hun gepatenteerde opbouw is ontworpen om de axiale krachten gelijkmatig over alle kogels te verdelen. In combinatie met de separatortechnologie (scheiding van de kogels) voorkomt dit ontwerp vroegtijdige slijtage en garandeert tegelijkertijd ook een hoge betrouwbaarheid.

De eerste twee NSK HTF-kogelomloopspindels voor Automationware, waarvan er één langer is dan 1,8m, werden geleverd in januari 2019. Het bedrijf is van plan om zijn nieuwe elektrische cilinders met deze kogelomloopspindels te tonen op de SPS Italia 2019 (28-30 mei, Parma), een toonaangevende vakbeurs voor industriële automatisering en digitalisering.

Op de foto Gianpaolo Baracco, NSK Sales Engineer PSL, European Industrial Business Unit, met de twee elektrocilinders met HTF-kogelomloopspindels