Actieplan naar Smart Industry door TNO en 5 partners

smart industry

Slim gemaakt in Zuid-Holland

Een interactief, webbased rapport, beschrijft een actieplan voor Zuid-Holland naar Smart Industry. Het rapport analyseert wat Smart Industry is en het belang ervan; hoe Zuid-Holland er op voor staat; wat er moet gebeuren om bedrijven optimaal van de mogelijkheden van internet en IT te laten profitereren en hoe dat kan. Het is tot stand gekomen door samenwerking van TNO met Delft, HI, IQ, KvK en TU Delft.

Woensdag 1 oktober 2014 overhandigde Rinke Zonneveld, directeur van InnovationQuarter, het Zuid-Hollandse actieplan ”Slim gemaakt in Zuid-Holland” aan Ineke Dezentjé Hamming (voorzitter van FME en het landelijke Team Smart Industry) en Guido Landheer (directeur Topsectoren en Industriebeleid). De overhandiging vindt plaats tijdens het TIC Delft-Symposium 'Smart Cases uit een talentvolle regio' in Delft. Het interactieve rapport is in te zien op www.slimgemaakt.nl.

Smart Industry staat voor de vervlechting van maakindustrie, ICT- en dienstensector gericht op het bieden van maatwerkoplossingen. De netwerkeconomie van ‘smart industries’ bestaat uit steeds wisselende combinaties van bedrijven, kennisinstellingen en regio’s die in nauwe samenwerking steeds nieuwe producten in de markt zetten. Dat vergt verregaande digitalisering en verweving van apparatuur en organisaties (het ‘internet of things’) waardoor nieuwe manieren van produceren, 3D printing en nieuwe business modellen ontstaan.

Plan

Na de Hannover Messe in april van dit jaar is Ineke Dezentjé Hamming, in opdracht van de minister van Economische Zaken Henk Kamp, aan de slag gegaan met het opstellen van een landelijke actieagenda. De afgelopen periode hebben zes organisaties in de regio Zuid-Holland samengewerkt aan het opstellen van een regionale actieagenda – in intensief overleg met regionale ondernemers. Zuid-Holland heeft het grootste innovatiepotentieel van Nederland en kent de hoogste concentratie aan bedrijven in de ICT, hightech- en instrumentatiesector en vooraanstaande kennisinstituten als de TU Delft, Universiteit Leiden, de Erasmusuniversiteit en TNO. De regio zet dit potentieel nu om in een voorsprong door als eerste met een uitgewerkte agenda te komen. Die agenda bevat 15 concrete actieplannen op het gebied van scholing, nieuwe producten, advisering en kennisuitwisseling en plannen voor fieldlabs over actuele thema’s zoals 3D-printing, automatisering in de tuinbouw en digitalisering in de zorg.

Reacties

Het verbinden van thema’s en sectoren vormt de kern van Smart Industry. Wethouder Economie Ferrie Förster, gemeente Delft: “Delft en omgeving is dé regio als het gaat om het creëren van een nieuwe generatie hightech maakindustrie. We hebben alle ingrediënten voor Smart Industry in huis. Zie Het High Tech Center Delft. En het is geweldig om te zien dat er zo veel energie en samenwerking bestaat in onze regio. De fieldlabs op dit symposium zijn daarvan een prachtig voorbeeld. Daar ontstaat echt een waardevolle samenwerking die de Nederlandse maakindustrie klaarstoomt voor de toekomst.”

Rinke Zonneveld, directeur InnovationQuarter: “Smart Industry koppelt hightech, ICT en design; daarmee vormt het de rode draad door de hele Zuid-Hollandse industrie. Onze opdracht is Zuid-Holland tot één van de meest innovatieve regio’s van Europa te helpen ontwikkelen. In dat kader past deze actieagenda voor de volle procent. Wij zullen ons volop inzetten om één of meerdere fieldlabs te realiseren."

Lees ook
Slag rond kennis, robots en talenten

Slag rond kennis, robots en talenten

Europa dreigt de industry 4.0 slag te verliezen Er zijn belangrijkere lange-termijn zaken om ons zorgen rond over te maken rond kennis, nieuwe technologie en talenten, aldus de Telegraaf. Winnaars Buiten ons land is het belangrijkste agendapunt de wereldwijde slag om kennis, nieuwe technologie en talenten. Landen en bedrijven die er in slagen om met...

Nederlandse bedrijven benutten onvoldoende kansen Industrie 4.0

Nederlandse bedrijven benutten onvoldoende kansen Industrie 4.0

Terughoudend met Industrie 4.0 Het merendeel van de Nederlandse bedrijven ziet zichzelf als een ‘digitale beginner’. In Nederland zijn we nog terughoudend in het benutten van de kansen van de zogeheten vierde industriële revolutie, Industrie 4.0. Dat blijkt uit de Global Digital Operations Study 2018 van Strategy&, een onderdeel van accountants-...

Kansen en knelpunten in de smart machine industry

Kansen en knelpunten in de smart machine industry

De machinebouw zit middenin een industriële revolutie. Onder de noemer Smart Industry smart machine industry voltrekt zich een digitale transitie die de concurrentieverhoudingen op scherp zet. Dit transformatieproces heeft zowel betrekking op producten als processen. Hoe ver in Smart Industry? Vraag ... Hoe ver zijn machinebouwers in de digitale transitie?...