3D-printen van een robot-gripper

AWL-3D_robotgripper-_Oceanz-def

Voor verschillende robot-grippers maakt AWL gebruik van 3D-printen. Dit maakt het mogelijk om maatwerk te bieden en om sneller machines op te leveren.

De samenwerking tussen mensen en robots wordt steeds belangrijker. Collaboratieve automatisering stelt mensen en robots in staat om hun unieke en sterke punten samen te brengen. Mensen bieden proceskennis, inzicht en flexibiliteit. Robots leveren een onvermoeibaar uithoudingsvermogen voor repeterende taken.

AWL laat wereldwijd haar klanten in de maakindustrie de hoogste productiviteitsniveaus bereiken door het leveren van slimme en betrouwbare oplossingen op het gebied van high-end automatisering, robotisering en verbindingstechnologieën.

3D-printen en bin picking

Eén van de taken van een robot is bin picking; het pakken van objecten die willekeurig in een doos of op een pallet liggen. “Voor bin picking is het belangrijk om de juiste scanner te selecteren voor de lokalisatie van onderdelen. Geavanceerde simulatie van de route en het ontwerpen van een goede gripper voor optimale picking is nodig om botsingen te voorkomen en het succes te verbeteren. Hoog tempo en precisie worden gerealiseerd door geavanceerde algoritmen en een customized contour gripper”, aldus Luuk Nollet, development engineer bij AWL.

Voor verschillende robot-grippers maakt AWL gebruik van 3D-printen. Met deze techniek kan AWL complexe onderdelen met een hoog slagingspercentage oppakken en zeer nauwkeurig wegleggen. Daarnaast wordt 3D printen ingezet om complexe maatwerkonderdelen eenvoudig te produceren en integreren in hun machines. Dit maakt het mogelijk om enerzijds maatwerk te bieden en anderzijds sneller machines op te kunnen leveren.

3D-printmateriaal grippers

Oceanz is ervaren in het 3D-printen van grippers. Frank Elbersen, sales engineer industry bij Oceanz: “Met de input van AWL en de adviezen van Oceanz zijn we tot dit eindresultaat gekomen. We hebben voor deze gripper gekozen voor een Oceanz PAGF, een polyamide gevuld met glasparels.”

Oceanz PAGF is een met glas gevuld witachtig polyamide 12-poeder, dat wordt gekenmerkt door een uitstekende stijfheid in combinatie met een goede rek bij breuk.

Materiaaleigenschappen van Oceanz PAGF:

  • Hoge stijfheid en mechanische slijtvastheid
  • Goede thermische belasting en langdurig constant gedrag
  • Hoge maatnauwkeurigheid en detailresolutie

Onderdelen gemaakt van Oceanz PAGF hebben uitstekende mechanische eigenschappen, zeer gladde oppervlakken en een hoge nauwkeurigheid. Typische toepassingen van het materiaal zijn behuizingen en thermisch belaste delen. Oceanz PAGF wordt verwerkt in onze ISO9001-omgeving en kan worden gekleurd, gepolijst en gecoat.

Het voordeel van het 3D-printen van grippers:

  • Geschikt voor complexe vormgeving
  • Snelle levering
  • Nauwkeurige aflegging
  • Customization
  • Uit één stuk, maakt assemblage makkelijker
Lees ook
Gevolgen 3D printen voor logistieke processen

Gevolgen 3D printen voor logistieke processen

TNO Studie Additive manufacturing (3D printen) Additive manufacturing, beter bekend als 3D printing, wordt wel gezien als de derde industriële revolutie. Deze technologie maakt het mogelijk producten die uit verschillende materialen en componenten bestaan laag voor laag uit één stuk te fabriceren. De ontwikkelingen gaan razendsnel en zullen de maakindustrie...

3D-geprint eten, slimme kleding en een zorgrobot

3D-geprint eten, slimme kleding en een zorgrobot

De dertiende editie van Dutch Design Week (DDW) is voor Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) anders dan anders. Samen met de twee technische universiteiten van Delft en Twente presenteert TU/e dit jaar onder de naam Design United de expositie Mind the Step. De expositie is van 18 t/m 26 oktober te zien in het Klokgebouw, ook wel het bekend als het...

3D vision met lightfield

3D vision met lightfield

Flow meten in 3D En toen bleek de tijd rijp voor een ‘nieuwe’ 3D-visiontechniek: lightfield camera’s. Want hoewel het principe al enige tijd bekend was, was het vooral de rekenkracht die vooralsnog ontbrak. Gelukkig stelde ook hier de wet van Moore niet teleur. Op Vision, Robotics & Mechatronics 2014 toonde Dr. Christian Perwass van Raytrix Gmbh...