19 september in De Galgenwaard: Maintaining the ­Engineer

MtE

Iedereen die je spreekt, herkent de vragen. Heeft een invalshoek. Een visie. Een verhaal. En wat is er nou mooier dan een aantal van die verhalen op één dag mee te kunnen krijgen? Op een kleinschalige manier, zodat je rechtstreeks met elkaar en met de vertellers in gesprek kunt. Maintaining the Engineer!

Die vertellers hebben er zelf iedere dag mee te maken. Met hoe je ervoor zorgt dat je technische dienst ‘fit for purpose’ blijft. ‘Fit for purpose’. Wat betekent dat? Moet je dan niet eerst kijken naar de definitie van ‘purpose’? Want iedere discussie of ieder gesprek zou mogen beginnen met de vast­stelling dat je het over hetzelfde hebt. Dat de definitie van datgene wat je bespreekt in ieder geval niet de voedingsbodem van de discussie is. En daar heb je gelijk een mooie invalshoek te pakken.

De ervaringsdeskundigen

Uit onze eigen gelederen bijvoorbeeld, komt Remco Rijsenbrij vertellen. Vertellen over hoe hij aankijkt tegen wat je de technische dienst voor rol toebedeelt en welke zaken je beter uitbesteedt. Remco is sinds 2010 werkzaam als directeur operations bij Signature Foods in Losser. Hij is al ruim 25 jaar werkzaam in de productie en supply chain en van oorsprong werk­tuigbouwkundige. In de afgelopen 18 jaar heeft hij zich meer ontwikkeld als bedrijfsman die energie krijgt van het zodanig inrichten van een organisatie, dat mensen en machines samen een optimale prestatie kunnen leveren. Hij heeft een duidelijk visie op hoe je de ontwikkelingen op een werkzame manier het hoofd kunt bieden.

Een andere ervaringsdeskundige spreker is Joost van Boven, werkzaam bij Nutricia. Wat ziet hij op de werkvloer? Met een ruime ervaring op het gebied van onderhoud in verschillende industriële sectoren heeft ook hij een kijk op de materie. Hoe ziet hij de toekomst en de verdeling van rollen en verantwoordelijkheden? Interessant om te zien of bij de twee bedrijven verschillende visies en oplossingen leven. Hoe zit het in de verschillende sectoren en hoe werkt het als je onderdeel bent van een internationale organisatie.

Kosten?

Als we het hebben over kosten, dan begint het volgende doolhof: Welke kosten zijn wanneer voor wie en welke invloed hebben ze op elkaar? Met andere woorden: De zin en onzin van capex en opex. Penny wise, pound foolish. Hoe maak je het inzichtelijk? Jaapjan Blom van Danone heeft jaren­lang op de afdeling inkoop gewerkt en heeft dus voortdurend gezien wat de operationele kosten zijn en hoe die zich ontwikkelen. Nu werkt hij aan de andere kant, met capex dus kapitaalinvesteringen. Wat is de invloed van de een op de ander, zijn het communicerende vaten? En waar doe je goed aan?

Vanuit de kant van de kapitaalin­vesteringen horen we van de oplos­singen die een machinebouwer kan bieden. Bij Wemo bijvoorbeeld, worden klantspecifieke metaalbewerkings­machines ontwikkeld en gebouwd. Jordy van der Velde vertelt over wat zij voor bijdrage kunnen leveren aan het bieden van ondersteuning, zonder dat daarvoor op locatie specifieke kennis aanwezig hoeft te zijn.

Digitalisering

Een belangrijke ontwikkeling in de industrie is natuurlijk de digitalisering. Tegelijkertijd is het nog maar een van de onderwerpen die bijdragen aan de behoefte aan kennis. Worden tech­neuten data-analisten, hoe kunnen we die vraag in goede banen leiden? John van Leeuwen is voorzitter van het norminstituut NEC65 en werkt bij Weidmüller. Hij vertelt over digita­lisering en hoe softwaretools als ondersteuning van engineering en de planning van projecten kunnen dienen. Want door gebrek aan gekwalificeerd personeel en aan de andere kant de druk op de tarieven is het van belang om de technische mensen zo efficiënt mogelijk in te zetten.

“Daarnaast is de individualisering een belangrijke factor in de afhandeling van opdrachten en dat verlangt een hoge mate van flexibiliteit. Digitalisering biedt hierbij tal van mogelijkheden om het voor de technische mensen aantrekkelijker en gemakkelijker te maken. Belangrijk hierbij is onder andere de consistentie van de data.”

Definities

In het gesprek met Ruud Timmermans, werkzaam bij VTTI, komt weer dat begrip ‘definities’ naar voren. Zijn verhaal gaat over alarmmanagement, toegespitst op de werkvloer. Start eens met de juiste definities, dat scheelt al een slok op een borrel. En waar ben je mee gediend?

Ook vertelt Celeste Martens, zij is verantwoordelijk voor de Asset Management afdeling binnen Croonwolter&dros Infra. Daarnaast is zij Maintenance Manager of the Year 2019. Celeste vindt de medewerkers de meest belangrijke en waardevolle assets van een bedrijf. Maar veel techniekbedrijven hebben een tekort aan technici. Ze zal vertellen welke smart maintenance technieken er worden toegepast binnen Croon­wolter&dros om zo efficiënt mogelijk te werken, en hoe zij ervoor zorgt dat de medewerkers hun leven lang leren.

En dan horen we ook een verhaal uit de mond van Boris Neefjes. De rol van waaruit hij zijn verhaal vertelt is een hele mondvol: MoE-MAM Moduleleider Asset & Maintenance Management aan de HU University of Applied Sciences Utrecht. In het dagelijks leven is hij werkzaam als managing director van Defluent, maar namens de HU vertelt hij hoe de opleiding Master of Asset & Maintenance Management bijdraagt en hoe je een opleiding aan laat sluiten bij de wensen van de studenten en bedrijven.

Systeemintegrator VSE ondersteunt veel bedrijven als waren ze een ver­lengstuk van de technische dienst. Hoe zien zij de ontwikkelingen, waar is de klant echt mee geholpen en wat kun je aanvullend op je expertise bieden om de technische dienst te ondersteunen. Ron Verleun laat zien hoe zijn bedrijf in kan spelen op die materie.

Antwoorden graag!

Wat houdt ons tegen om de moge­lijkheden die er al zijn ook echt in te zetten? Onbekend maakt onbe­mind? Kom dan luisteren naar de ervaringsdeskundigen. Kom luisteren naar welke ervaring aansluit bij die van jou. En laat je inspireren. We hebben genoeg bronnen voor die inspiratie en heten je graag van harte welkom.

Want je ziet het: onderwerpen genoeg. Daarnaast zijn er tabletops voorzien waar verschillende partijen je vertellen over wat zij voor invalshoeken hebben. Dus: werk jij op de technische dienst, stuur jij deze aan of valt die onder jouw verantwoordelijkheid? Kom dan naar Maintaining the Engineer en laat je informeren. Op 19 september in de Galgenwaard, gelijktijdig met twee andere evenementen, van de bladen Vision + Robotics en DatacenterWorks.

Meld je hier aan. Ben je lid van ISA Netherlands, FEDA, NVDO, Koninklijke NL ingenieurs, i Tanks dan krijg je vijftig euro korting op de toegangsprijs van 195 euro.