Warmtebeeldcamera’s voor MCM-proces

FLIR ONE Pro

MoviTHERM vertrouwt op warmtebeeldcamera’s van FLIR voor MCM-proces

In het huidige bedrijfsleven ligt het tempo zo hoog dat niemand zich ongeplande productieonderbrekingen of kostbare uitvaltijd kan veroorloven. Bij Machine Condition Monitoring (MCM) draait het erom zulke problemen te voorkomen. Thermografisch specialist MoviTHERM (gevestigd in Irvine, in de Amerikaanse staat Californië) heeft jarenlange ervaring met de toepassing van warmtebeelden. Deze ervaring heeft het bedrijf nu ingezet om een speciale MCMoplossing te ontwerpen waarbij gebruik wordt gemaakt van de warmtebeeldcamera’s van FLIR.

Het gebruik van warmtebeelden is een effectieve manier gebleken om de conditie van machines te bewaken en mogelijke zwakke punten te detecteren voordat er daadwerkelijk storingen optreden. Zo kunnen warmtebeelden worden ingezet om belangrijke status- en slijtagekenmerken te beoordelen van elektrische en mechanische apparatuur die in gebruik is. Daarnaast zijn longitudinale temperatuurgegevens zeer waardevol voor preventieve onderhoudsprogramma’s.

Warmtebeelden zijn misschien wel de makkelijkste niet-invasieve manier om temperaturen te meten. Door mechanische onderdelen als motoren, lagers, warmtewisselaars, ventilatoren, luchtafvoerkleppen, leidingen enzovoort te controleren op zogenaamde ‘hotspots’, komen zwakke punten die in de toekomst mogelijk tot problemen leiden, sneller aan het licht. Bovendien kunnen problemen zoals een ongelijkmatige belasting, overbelasting, losse kabels, verroeste klemmen of problemen met de warmteregeling sneller worden opgespoord met thermische scans van elektrische onderdelen als kabels, bedradingen, klemmen en bedieningspanelen.

Warmtebeelden maken deze anders onzichtbare problemen zichtbaar. Zo kunnen er corrigerende maatregelen worden genomen voordat er een catastrofale storing optreedt. De implementatie van warmtebeeldcamera’s om kritieke apparatuur te bewaken is daarom een zeer effectieve eerste verdedigingslinie tegen onverwachtse, ongeplande uitvaltijd.

MoviTHERM is een bevoegd distributeur, integrator, leverancier en productontwikkelaar van FLIR Systems, Inc. Het bedrijf levert warmtebeeldcamera’s en -oplossingen voor bewaking op afstand, geautomatiseerde beeldverwerking en nietinvasieve tests. MoviTHERM levert diensten aan sectoren zoals de ruimtevaart, algemene productie, staal, levensmiddelen, landbouw, olie & gas, automotive, wetenschap en papier & plastic.
Om in te spelen op het toenemende gebruik van MCM voor storingsdetectie en preventief onderhoud, heeft MoviTHERM een instapklare, geïntegreerde systeemoplossing ontwikkeld. Dit geïntegreerde systeem voorziet in de specifieke behoeften voor industriële bewakingsinstallaties. Met een combinatie van geavanceerde warmtebeelden en beproefde kant-en-klare onderdelen biedt het MCMsysteem van MoviTHERM een betrouwbare manier om problemen vroegtijdig te detecteren – voordat ze kostbare en mogelijk kritieke apparatuurstoringen tot gevolg hebben.

Het MCM-systeem van MoviTHERM is gebaseerd op de intelligente MoviTHERM MIO I/O-module. Deze module verwerkt de temperatuurgegevens van warmtebeeldcamera’s en updatet analoge (4-20 mA) en digitale (relais)uitgangen in real-time. De MIO maakt gebruik van een geavanceerde ingebouwde
architectuur om geluidsalarmen, waarschuwingslichten, nummerzenders, generators voor sms-berichten, dataloggers of andere industriële standaardapparaten aan te sturen zonder dat hiervoor een speciale pc of PLC nodig is. Dankzij de ingebouwde online-configuratietool is het veel eenvoudiger om systemen in en af te stellen. Zodoende kunt u uw MCM-systeem binnen enkele minuten configureren en implementeren waar dit anders enkele uren zou kosten.

Meer informatie: FLIR Systems Trading Belgium BVBA

Advertisment ad adsense adlogger