LISCO beveiligt assystemen met TUBUS structuurdempers van ACE

structuurdemper

Met een buitendiameter van 17 mm, een slag van 7 mm en een gewicht van slechts 40 gram is de TUBUS structuurdemper van het type TA17-7 niet bepaald een zwaargewicht onder de ACE dempingsoplossingen. Juist daarom gebruikt LISCO de variabel en eenvoudig toepasbare component voor een effectieve bescherming van de hoogwaardige lineaire assystemen Made in Germany.

Jong, dynamisch en flexibel: zo beschrijft het bedrijf LISCO, producent van lineaire assen uit Barteheide bij Hamburg, zichzelf op zijn homepage. De gelijkenissen tussen LISCO en de gebruikte moderne machineonderdelen uit de serie structuurdempers van ACE zijn treffend. Ze zijn allebei bijvoorbeeld pas in dit millennium op de markt gekomen en schreven sindsdien onafhankelijk van elkaar echte succesverhalen. LISCO ontwikkelt voor klanten niet alleen standaard- en speciale assen, maar ook complete assystemen. Indien gewenst worden deze ook met aandrijvingen, besturing en meetprotocollen geleverd. Alle lineaire assen zijn in de regel uitgerust met profielrails of rollengeleidingen en zijn daarmee bestand tegen hoge belastingen met een geringe wrijvingscoëfficiënt en hoge stijfheid. Tegelijkertijd gaan deze gepaard met hoge standtijden. Om ook in bijzondere gevallen de juiste oplossing te kunnen bieden, ging het team van directeur Stefan de Bruyn op zoek naar “uiterst efficiënte energieslurpers”, vertelt Marcel Schlunz, bedrijfsleider bij LISCO: “We gingen op zoek naar een sterk machineonderdeel dat er in verschillende van onze lineaire assen, in de handling- en toevoersystemen voor moest zorgen dat een mogelijke softwarefout niet leidt tot een ongecontroleerde inslag van de massa.” Dat zou in theorie tijdens een stroomuitval kunnen gebeuren, wat zou kunnen leiden tot dure reparaties en uitval van de systemen.

9 Nm per slag: compacte inbouwmaat bij hoge krachtopname

Omdat de lineaire assen bij LISCO in de regel met profielrails of rollengeleidingen worden geleverd, was het zinvol om te kiezen voor een oplossing die links en rechts van de desbetreffende rail of geleiding kon worden aangebracht. Daarnaast waren de compacte inbouwmaat en een eenvoudige montage van belang. Het veelzijdige assortiment van ACE Stoßdämpfer GmbH uit het Duitse Langenfeld bood in principe meerdere oplossingen. De twee partners kozen uiteindelijk voor TUBUS van het type TA17-7, omdat het in noodgevallen niet aankomt op een exacte afremming. In deze gevallen vormen de structuurdempers uit Co-Polyester elastomeer een voordelig alternatief voor de hydraulische buffers. “Deze eigenschap is voor veel van onze klanten erg belangrijk. Want door het vereenvoudigde design van de structuurdempers kan er worden bespaard op de kosten van de totaalconstructie, zonder concessies te doen aan de veiligheid”, aldus Thorsten Kohnen, productmanager voor structuurdempers bij ACE. “Bovendien is de gebruiker blij dat dure reparaties uitblijven en een grotere effectiviteit is gewaarborgd”, vat hij de economische voordelen van deze machineonderdelen samen.

Lange levensduur

De TA-serie wordt gekenmerkt door een degressieve dempingskarakteristiek en hoge energie-opname. Ondanks de compacte inbouwmaat en het geringe eigen gewicht van 40 gram zijn de dempers bij een omgevingstemperatuur van -40 °C bis 90 °C in staat om 9 Nm/slag op te vangen. Dit geldt in geval van nood. Bij constructies waarin de demper regulier elke cyclus de massa moet afremmen, neemt de demper nog altijd 6 Nm/slag op. Daarmee is de levensduur tot 20 keer hoger dan bij dempingen met urethaan, tot tien keer hoger dan bij rubberbuffers en tot 5 keer hoger dan bij stalen veren.

Efficiënte energieslurpers

Ook wat betreft de krachtopname hebben deze axiaal dempende elementen nog veel meer in hun mars. De TA-serie werd speciaal ontwikkeld in een compact formaat voor een maximale energieopname van 2 Nm tot 2.951 Nm. Bij een maximale energieopname worden ze echter alleen toegepast bij grote machines, transportinstallaties of kranen. De montage is overal hetzelfde: met een bijgeleverde schroef kunnen ze snel en eenvoudig worden bevestigd. Dat geldt natuurlijk ook voor de op aanvraag leverbare modellen met speciale slaglengtes, karakteristieken, veerconstantes, afmetingen en van speciale materialen. ACE levert de ‘efficiënte energieslurpers’ als standaardproduct binnen 24 uur.

Meer informatie: ACE

Advertisment ad adsense adlogger