Revolutionaire technologie in de robotica

De Delftse startup IMSystems heeft een alternatief ontwikkeld voor tandwielaandrijving. Met behulp van dit nieuwe transmissiesysteem, de ‘Archimedes Drive’, wordt kracht stukken efficiënter overgebracht, in een compacter formaat en tegen lagere kosten.

Met deze aandrijving kan een productierobot tot 40% meer werk leveren in dezelfde tijd en komen nieuwe toepassingen in zicht, onder andere binnen de robotchirurgie.

Het bedrijf gebruikt een gepatenteerd (planetair) vertragingssysteem met gladde holle rollers van hard staal die over elkaar rollen en de krachten op basis van wrijving overbrengen. Hiermee kan een kleiner en lichter model meer kracht leveren dan bestaande alternatieven. Bovendien zijn de overbrengingen nauwkeuriger door het ontbreken van speling. Daarnaast heeft het systeem geen smering nodig.

Toepassingen zijn te vinden in windturbines, vliegtuigen en elektrische auto’s. Het Delftse bedrijf richt de pijlen echter vooral op de robotica. De Archimedes Drive verhoogt de productiviteit van robots die laswerk verrichten of chips inbrengen en maakt nieuwe toepassingen op termijn mogelijk, zoals operaties zonder chirurg. Ook samenwerkingen tussen mens en robot, zogenaamde ‘cobots’, zullen een vlucht nemen.

Meer informatie: www.imsystems.nl

Advertisment ad adsense adlogger