Ontploffende lithium accu van e-bike veroorzaakt half miljoen euro schade

LITHIUM ACCU Denios

Een explosie van een lithium accu van een elektrische fiets heeft dinsdag een grote brand veroorzaakt in een parkeergarage in het centrum van de Duitse stad Hannover. De accu van de fiets explodeerde in een e-bikewinkel op de begane grond van de parkeergarage. De brand die daarop ontstond, sloeg snel over naar de parkeergarage. De brandweer die massaal was uitgerukt, slaagde er met behulp van ladderwagens in om automobilisten te evacueren van de met rook gevulde parkeerlagen. Niemand raakte gewond. De schade bedraagt ongeveer een half miljoen euro.

Lithium accu’s: niet zo onschuldig als ze lijken

Lithium accu’s worden tegenwoordig overal voor gebruikt. Neem bijvoorbeeld lithium-polymeeraccu’s (lipo-accu’s), die we vinden in smartphones, laptops, gereedschappen en andere elektronica die we gebruiken tijdens onze dagelijkse werkzaamheden.

De accu’s lijken onschuldig, maar zijn in werkelijkheid zeer gevoelig voor kortsluiting. Ook het gebruik van de lithium-ion accu is niet zonder risico’s, terwijl deze vooral voor consumentenelektronica wordt gebruikt. Ze hebben een zeer hoge energiedichtheid, geen geheugeneffect en een geringe zelfontlading. Maar wat zijn precies de risico’s en hoe voorkomt u ongelukken?

Lithium-ion accu’s kunnen brand veroorzaken. Dit kan het gevolg zijn van een thermische of elektrische overbelasting of van een mechanische beschadiging, in combinatie met een hoge energiedichtheid van de accu. De temperatuur in de accu neemt dan steeds verder toe, waardoor op een gegeven moment schadelijke gassen ontsnappen.
De gassen die ontsnappen zijn niet alleen brandbaar en schadelijk voor de gezondheid, maar ze reageren ook heftig op water. Dat maakt de bestrijding moeilijk. In geval van brand werkt een bluspoging met water averechts en ontstaan explosie-achtige effecten. Alleen een aerosol blusmiddel of afdichting met bijvoorbeeld zand kan de reactie onderbreken en een blussend effect hebben.

U kunt kortsluiting van een lithiumaccu voorkomen door zich goed te houden aan de bijbehorende voorschriften. Let op dat u de handleiding gebruikt die bij uw batterij hoort, want er zijn verschillende soorten lithiumaccu’s die op verschillende manieren moeten worden gebruikt. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Belangrijke aandachtspunten:

  • Gebruik de juiste spanning. Zorg er dus voor dat de accu niet te sterk ontladen of te hoog geladen is.
  • Zorg ervoor dat de accu niet overbelast raakt. Deze bereikt dan een te hoge temperatuur, wat kortsluiting kan veroorzaken.
  • Gebruikt u het apparaat met de lithiumbatterij een lange tijd niet? Haal de accu dan uit de apparatuur en sla deze veilig op.
  • Wanneer lithiumaccu’s een langere tijd niet worden gebruikt, sla ze dan op met  60-70% capaciteit. Dit is ongeveer 3.7 volt.
  • Hoe voller een lithiumbatterij wordt weggelegd, hoe sneller de batterij van binnen begint te oxideren, waardoor ook de levensduur sneller afneemt.

Li-ion cellen oxideren van binnenuit, of je ze nu gebruikt of niet. De oxidatiegraad is het zwaarst wanneer de batterijen volledig geladen zijn, of volledig ontladen. Daarnaast neemt oxidatie toe bij een verhoogde temperatuur.

Het brandbare deel van de accu is het elektrolyt. Bij sommige lithium-ion accu’s is dit vervangen door een polymeer met goede geleidingseigenschappen waardoor het brandrisico wordt gereduceerd. Omdat dit lang niet bij alle accu’s het geval is, is het niet verstandig om zowel nieuwe- als gebruikte lithium-ion accu’s onafgeschermd in een werkruimte op te slaan.
Plaats ze daarom in een daarvoor bestemde veiligheidskast. DENIOS Heeft een speciale brandveiligheidskast ontwikkeld die niet alleen de brandwerendheid garandeert van buiten naar binnen conform EN14470-1 maar tevens van binnen naar buiten over dezelfde brandwerende kwaliteiten

Meer informatie: Denios

Advertisment ad adsense adlogger