Veilig en schoon

Wasmiddelenproductie volledig herzien

Het ‘veilig’ van nu is veel veiliger dan het ‘veilig’ van vroeger. Niet alleen door strengere wetgeving, maar zeker ook door de beschikbare technologie. Wát als je in staat bent om een proces dat al twintig jaar draait, neer te zetten met de technologie en inzichten van nu?

Die situatie deed zich voor bij Ecolab, producten van reinigingsproducten voor grootverbruikers. Floris Puik is manager engineering en onderhoud bij Ecolab. “In de loop van de jaren komen er wensen op je lijstje die de veiligheid van je productielijn kunnen vergroten. Sommige zijn eenvoudig uit te voeren, maar andere wensen laten zich maar heel erg moeilijk in een bestaande lijn inpassen. Bij een bestaande lijn kun je aanpassingen nog wel doorvoeren, maar het maken van echt rigoureuze keuzes is soms gewoon praktisch niet mogelijk.”

Samen met externe veiligheidsdeskundigen werd er een HAZOP, een intensieve veiligheidsstudie, uitgevoerd waarbij aan de hand van een P&ID (piping & instrumentation diagram) stap voor stap het hele proces werd doorgelicht. Alle mogelijke scenario’s moesten worden beoordeeld op onveiligheid en voor ieder scenario moest een oplossing worden gevonden om die potentiële onveiligheid te beheersen. Er werden hardware- en softwarematige veranderingen doorgevoerd. Zowel op elektrotechnisch als op mechanisch gebied was veiligheid het uitgangspunt.

Meer over Ecolab vindt u in het november-nummer van Automatie | PMA. Geen abonnee? Vraag dan twee gratis proefnummers aan.

Advertisment ad adsense adlogger