Proef met verzekering voor alle zzp’ers in Nederland

ondernemers

Een experiment met een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle zzp’ers in Nederland, te starten binnen een jaar. Daarvoor pleit secretaris-generaal Maarten Camps van het ministerie van Economische Zaken in een interview met NRC.

In het experiment worden alle zelfstandigen, onder wie de ruim één miljoen zelfstandigen zonder personeel, automatisch verzekerd, tenzij een zzp’er zelf laat weten dit niet te willen of nodig te hebben.

Het doel van het experiment is om te kijken of er een inkomensgrens bestaat tussen zzp’ers die wel of niet kiezen voor een verzekering. De groep „afhankelijke zelfstandigen” onder die inkomensgrens zou vervolgens verplicht kunnen worden om zich te verzekeren. De conclusie kan ook zijn om alle zzp’ers automatisch te blijven verzekeren, behalve de groep die niet wil. Camps: „Dan moet je vervolgens kijken, laat ik zzp’ers de premie volledig betalen of moet er iets van solidariteit georganiseerd worden.”

Een alternatief is dat de overheid begint met een kleiner experiment voor bepaalde sectoren, zoals de bouw, zegt Camps. Van deze sector is bekend dat er veel kleine zzp’ers en schijn-zzp’ers zijn. „Zo kun je lessen leren, waarmee je een systeem van arbeidsongeschiktheidsverzekering kunt introduceren.”

Met een dergelijk experiment, met een looptijd van bijvoorbeeld één jaar lang, wil Camps een doorbraak bereiken in de slepende discussie over kwetsbare zzp’ers. Het kabinet VVD-PvdA was te verdeeld om maatregelen te nemen om zzp’ers beter te beschermen tegen een inkomensval bij ziekte, arbeidsongeschiktheid of bij pensionering.

Twee op de drie zzp’ers zijn niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, volgens overheidsonderzoek van eind 2015. Voor veel kleine zelfstandigen is het te duur: zzp’ers betalen een premie van 8 tot 17 procent van hun loon. Ongeveer de helft van de zzp’ers bouwt geen pensioen op, volgens het onderzoek.
‘De markt moet zijn werk doen’

De tarieven van zzp’ers die nu geen arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen betalen, zullen stijgen, verwacht Camps. „Ik denk dat daar de markt zijn werk moet doen”, zegt de secretaris-generaal. Hij sluit niet uit dat zpp’ers een toeslag van opdrachtgevers vragen om een dergelijke verzekering te kunnen betalen. „Dat kan. Dat is onderdeel van het experiment.”

Volgens Camps moet de overheid vaker burgers en bedrijven betrekken bij het maken van beleid. Hij pleit voor meer experimenten om nieuw beleid in de praktijk te toetsen en zo wetgeving te versnellen. Een ander experiment waar Camps voor pleit, is de invoering van een nationale minimumprijs en norm voor de uitstoot van CO2. Zo wil Camps bedrijven stimuleren om meer te investeren in duurzame, innovatieve technologie.

Bron

NRC Nieuws

Advertisment ad adsense adlogger