Geïntegreerd productie-besturingssysteem met nieuwe IO-module

Regelkamer Yokogawa

Yokogawa introduceert CENTUM® VP R6.04 geïntegreerd productie-besturingssysteem met nieuwe IO-module

Yokogawa heeft een uitgebreidere versie van het CENTUM® VP geïntegreerde productiebesturingssysteem geïntroduceerd. De uitbreidingen in deze meest recente release, R6.04, omvat een nieuwe input/output (IO) module die de eindgebruikers van Yokogawa nog meer keuzevrijheid geeft. CENTUM® VP R6.04 leent zich voor bediening, monitoring en automatisering van productieomgevingen in de procesindustrie, zoals de olie- en gas-, petrochemische, chemische, energie-, papier-, voedingsmiddelen-, staal- en (afval)water-industrie.

Achtergrond

CENTUM VP is een uiterst betrouwbaar productiebesturingsplatform dat haar waarde in tal van procesomgevingen heeft bewezen. CENTUM VP oplossingen bestrijken alle fasen van de levenscyclus van een procesomgeving en routinematig en groot-onderhoud, inclusief de migratie en upgrades op basis van gebruikerswensen, marktomstandigheden of technologische vooruitgang.

Besturingssystemen zijn afhankelijk van IO’s die gegevens verzenden van en naar veldinstrumenten, zoals sensoren en kleppen. Hiermee kan de besturing van de procesfaciliteiten worden geautomatiseerd. CENTUM VP’s N-IO (Network-IO) is zo’n IO. Aangezien de universele IO-module in eerste instantie was ontwikkeld voor de N-IO, kan deze een grote variëteit aan IO-signaaltypen verwerken. Hierdoor kunnen bij de bouw van een nieuwe procesomgeving of bij de renovatie van een bestaande, eenvoudig verschillende soorten sensoren worden geïnstalleerd. Dat zorgt voor aanzienlijke tijd- en kostenbesparingen en maakt de uitvoering van projecten een stuk sneller. Toch kunnen er ook omstandigheden zijn waarin de veelzijdige mogelijkheden van de IO-module niet vereist zijn.

Uitbreiding IO-module

Om die reden heeft Yokogawa nu haar programma N-IO’s uitgebreid met een low-cost IO die alleen digitale signalen verwerkt. Daarmee wordt aangesloten op de meest recente besturingssystemen die hoofdzakelijk digitale signalen verwerken. Om toch analoge en digitale signalen te kunnen verwerken kan de low-cost IO worden gecombineerd met de universele IO-module. Daarmee zijn kostenbesparingen mogelijk tijdens de bouw of uitbreiding van een procesomgeving.
Daarnaast omvat de nieuwe IO-module-adapter een signaalomvormer-functie. Met de universele IO-module is een geavanceerde signaalverwerkingseenheid nodig om signalen uit het veld direct te kunnen ontvangen. De integratie van deze functie in de nieuwe IO-module maakt deze extra hardware overbodig.

Windows 10

De meest recente CENTUM-versie maakt gebruik van Microsoft Windows 10 Enterprise, het optimale OS voor besturingssystemen. Op basis van haar servicemodel biedt Microsoft vijf jaar uitgebreide ondersteuning naast de vijf jaar standaard ondersteuning (kosteloze ondersteuning, waarbij beveiligingsupdates zijn inbegrepen). Op die manier is een 10-jarige product-levenscyclus verzekerd.

Ringnetwerk-topologie

CENTUM VP’s Vnet/IP® is een besturingsnetwerk dat door Yokogawa werd ontwikkeld en dat een hoge betrouwbaarheid combineert met een snelle response. CENTUM VP’s Vnet/IP® real-time besturingsbus maakt gebruik van een stertopologie, waarin alle apparatuur verbonden is met een centrale hub. De nieuwste CENTUM-versie ondersteunt ook het gebruik van ringtopologie waarbij apparatuur met elkaar is verbonden in de vorm van een ring. Hiermee kunnen netwerken flexibeler worden geconfigureerd en kan worden voldaan aan de klantvraag naar ringtopologieën.

Meer informatie: Yokogawa

Advertisment ad adsense adlogger