Veilig?

Janet Kooren

Op slot zijn we dan wel niet, maar beperkt wel. Voor sommige bedrijven ligt het werk stil. Gelukkig zijn er velen creatief genoeg om hun business om te draaien. 

Ineens doen we op allerlei nieuwe manieren onze contacten op en bewandelen we wegen die tot voor kort nog wat verder in de toekomst leken te liggen. Investeringen in online-communicatiemiddelen gaan harder dan ooit. Headsets en webcams vliegen de winkel uit, webinars en online netwerkcafés zijn niet van de lucht en ook uitgaan kan tegenwoordig digitaal. Een en ander brengt wel wat uitdagingen met zich mee.

Belangrijk zijn de uitdagingen op het gebied van communicatie als het gaat om het veilig toegankelijk maken van de proces- en fabrieksautomatisering. Zelfs op het MES-niveau wordt nu vanaf een keukentafel bestuurd. En dat is snel ingericht. Goed gedaan. Alleen nu nog even zeker weten of goed gedaan ook veilig gedaan betekent.

We zijn ook gestapt in de uitdaging die online-kennisoverdracht heet. Over voorgenoemd onderwerp vind je in deze editie een aankondiging van ons eerste online-evenement, dat we samen met iTanks optuigen. Kort en krachtig, want daar houden we van: in een uur ben je bijgepraat over uitdagingen en oplossingen.

In het kader van het thema robotica, vision en motion gingen we de telefonische boer op voor verhalen. We vonden een paar mooie en zien invalshoeken waarbij onmiddellijk raakvlakken zijn met het gegeven dat een robot de mens op verschillende manieren kan ondersteunen die niet alleen een tekort aan handen oplossen maar ook veiligheid voor medewerkers verhogen.

Niet alleen veiligheid in productieomgevingen maar ook in omgevingen waar een besmettingsgevaar aanleiding is voor het inzetten van een mechanische hulp. Zo hoorden we over de ontwikkeling van een volautomatisch winkelwagentjes­reinigingstation. Daar kun je bij scrabble wel iets mee, toch? En ook zonder robotbijdrages blinken huizen en schuurtjes harder dan ooit. Wie had gedacht dat er zoveel op te ruimen viel in ons zo georganiseerde landje?

Dat we maar snel weer elkaar in het echt mogen ontmoeten. Mijn schuur hoeft niet nog opgeruimder.

Janet Kooren