Remote Modus

Liam van Koert

In de vorige Automatie | PMA kopte Janet Kooren in haar redactioneel: alles op slot? Inmiddels kunnen we melden dat dat niet het geval is. Veel plekken als het strand en andere recreatiegebieden zijn als ‘no go zone’ aangemerkt en bij Kijkduin vliegt de eigenwijze wandelaar al snel een pratende drone tegemoet die namens de politie uitlegt dat dat toch niet de bedoeling is. 

De supermarkten ontsmetten de verplichte bufferwagentjes, restaurants beperken zich tot afhaal en hoewel er tot afstand gemaand wordt en er op een hoop plekken wel degelijk een slot is gegaan - de scholen niet in de minste plaats -, is er geen sprake van een lockdown. Persoonlijk vind ik dat een prettig gevoel. Mensen het recht ontnemen in vrijheid een stap buiten de deur te zetten, is geen lichtzinnig middel. 

Desondanks werkt een groot deel van de Nederlanders thuis. Vele vliegtuigen aan de grond, een haast autoloze zondag - op de snelweg fietsen had toch niet gemogen - en de benzine die gisteren 1,43 deed. De Hollandse en andere luchten varen er wel bij. En dat terwijl een hoop sectoren overuren draaien. De voedselketen met hamsterpull, de beademingsapparaten en de desinfectierobots. 

Gelukkig maar dat bedrijven de afgelopen decennia veel in automatisering hebben gestoken en ook met een minimum aan operators op de productievloer de boel draaiende weten te houden. En ook komen al die 4.0 investeringen ons nu goed van pas om Neerlands machinepark ook in remote-modus aan de praat te houden. In de voorspellende technologie, maar ook in de mensen. Want ook de menselijke input blijft zo blijkt keihard nodig om de boel draaiend te houden. 

Tot slot een huishoudelijke mededeling. Mocht het je ontgaan zijn: de Hannover Messe gaat ondanks berichtgeving in vorige editie niet door. En nee, Pinksteren en Pasen vallen niet op één dag.

Liam van Koert