Partnerland

Liam van Koert

Het blijft altijd een beetje gevaarlijk om Brexit-uitingen in een redactioneel op te nemen dat in print verschijnt. Tussen het moment van het laten inlopen van de tekst en de matdatum kan er namelijk van alles gebeuren. Kopte ik in mijn vorige schrijven nog 29 maart, nu lijkt 30 juni de nieuwe datum om rekening mee te gaan houden. Tusk pleit zelfs voor uitstel tot eind 2019 om het ene na het andere kansloze topoverleg te voorkomen. Al te lang worden we als Europa gegijzeld door de diepe verdeeldheid in het Britse lagerhuis - en een in mijn ogen failliet kiesstelsel dat weinig met democratie te maken lijkt te hebben, terwijl vele andere belangrijke zaken nu blijven liggen. Bovendien staan er Europese verkiezingen voor de deur die Macron de belangrijkste ooit noemt. Hij is dan ook wel een beetje klaar met de Britten. We moeten verder.

Ook Merkel benadrukte de urgentie van Europese antwoorden op enkele prangende vraagstukken tijdens haar inmiddels traditionele opening van de Hannover Messe. Zo stelde ze dat de spelregels op het wereldtoneel snel veranderen. Er zijn de handelsconflicten met Amerika. En we hebben de groeiende invloed van geleide grootmacht China. Om de vrije handel ook buiten Europa te kunnen bevorderen, is het volgens haar bijvoorbeeld nodig het mededingingsrecht te moderniseren, zodat Europese bedrijven gemakkelijker kunnen fuseren en op wereldniveau meekunnen. Leuk contrast ten opzichte van de verbindende woorden van Merkel vind ik wel het tikkeltje chauvinistische karakter dat de Hannover Messe soms etaleert. Van de 6.500 stands zijn er nogal wat - ik heb ze niet geteld, maar het viel op - die een land of regio promoten. Alleen Nederland telde al vier knaloranje paviljoens. En Zweden stond dit jaar als partnerland al helemaal in de schijnwerpers. Niet met een modulaire Ikea-stand, maar met bedrijven als ABB, Tetrapak, SKF en Ericsson. Laatstgenoemde zette uiteraard vol in op 5G-technologie en de verbindende mogelijkheden die dit de industrie brengt.

Hoe belangrijk dergelijke verbindingen voor Zweden en Nederland zijn? Best wel belangrijk. We blijken hun tweede importland te zijn. In totaal gaat het dan om 8,7 miljard euro per jaar, met ironisch genoeg telecom als op een na belangrijkste product. Importeren uit Zweden gebeurt ook. Zo’n 6,4 miljard euro aan goederen en diensten halen we uit het land dat ons de computermuis, koelkast en rits bracht. Nog wat mooie Zweedse statistieken: in het 450.000 km2 tellende land met meer dan 100.000 meren wonen zo’n 10 miljoen mensen. Ook wonen er meer dan 400.000 elanden. Tot slot de laatste getallen: in totaal bezochten 215.000 personen de Hannover Messe 2019. En ook in 2020 zullen er voldoende Nederlandse verbanden zijn: dan wordt Indonesië het partnerland.

Liam van Koert