Met het oog op de toekomst

Janet Kooren

Voor iedereen die werkzaam is in de industrie geldt het, maar voor een schrijver met een breed interessegebied is het helemaal erg. Iedere dag is er wel een evenement, bijeenkomst, beurs, open dag, themadag, seminar, ontbijt-, lunch- of dinersessie waar je bij zou willen zijn. Het is lastig om door de bomen het bos te zien, om te bepalen welke je wel en niet bezoekt en waarom.

De Hannover Messe is zo een evenement, waar half technisch schrijvend Nederland te vinden is. Ik zelf weet hem vaak vakkundig te omzeilen, maar dit keer heb ik er toch ook even rondgelopen. En weet ik gelijk weer waarom ik hem normaal mijd. Niet omdat er niets interessants te zien is. Niet omdat er geen bekenden zijn. Niet omdat er geen nieuws is. Maar omdat het me te veel is. Te groot, te druk, keuzestress. Je weet niet waar je kijken moet, je mist altijd meer dan je meekrijgt en het is zó breed!

En nu komt Automatie | PMA - voor het eerst in haar 63-jarig (!) bestaan - met een eigen evenement. Waarom dan toch? Nou precies daarom. Omdat we niet groot, druk en breed voorstaan, maar klein, inhoudelijk en gericht. Inhoud en herkenning staan centraal. Natuurlijk heeft het ermee te maken dat we vorig jaar onderdak hebben gevonden bij een nieuwe uitgeverij. En natuurlijk heeft het te maken met kijken naar de toekomst. Multimediaal en meer van dat soort toverwoorden. Maar vooral gewoon met de behoefte aan het fysiek uitwisselen van kennis. En dat op een efficiënte manier.

Op pagina 36 lees je er meer over. De titel wil ik al wel vast verklappen: Maintaining the Engineer. Want met alle technologische ontwikkelingen moeten we vooral één ding niet vergeten: de mens staat centraal. En zo zou het moeten blijven, toch?

We maken dit blad immers niet voor de machines of de processen, maar voor de mens.

Janet Kooren