Maintain the engineer

Remco Rijsenbrij

In een tijd dat Nederland in de greep is van corona, waar geklapt wordt voor de vitale bedrijven en waar er tegelijkertijd verdriet en zorgen zijn om bedrijven die plotsklaps tot stilstand zijn gekomen, zet het mij meer en meer tot nadenken wat er nu werkelijk toe doet. Hoe creëer je meerwaarde?

Het gezegde ‘schoenmaker houd je bij je leest’ is in deze tijd waardevoller dan ooit. Door je aandacht volledig in te zetten op wat je als ondernemer of bedrijf echt goed kan - en ervoor te zorgen dat je ertoe doet - zijn er kansen en mogelijkheden, ook in deze moeilijke en bizarre tijden.

Maar hoe kun je je aandacht op je kerntaken houden? Bij het goed uitoefenen komt vaak zoveel meer kijken. En de wereld verandert, en snel ook. Hoe blijf je als ondernemer bij de tijd? Mijn vader zei altijd, doe één ding en doe dat verdomd goed.

In de jaren dat ik nu in het bedrijfsleven actief ben, ben ik meer en meer overtuigd van de waarde hiervan en in de verschillende functies die ik heb mogen bekleden heb ik getracht een omgeving te creëren waarin je je als bedrijfsman of ondernemer kan focussen op je kernactiviteit.

De focus heb ik altijd gelegd op de vaardigheden en kennis die een afdeling of bedrijf uniek maakt. Het beheer van deze kennis en vaardigheden doen we met onze eigen mensen. Verbeteringen, veranderingen en/of doorvoeren van aanpassingen, dat is vanuit mijn optiek niet je kerncompetentie. Hiervoor zijn vaak goed opgeleide specialisten te vinden, waarbij hun kerncompetentie precies past bij de aanpassing die je voor ogen hebt.

Door deze specialisten in te huren, blijf je als bedrijf flexibel en bij de tijd. En het dwingt je ook om goed te formuleren wat je met een aanpassing wilt realiseren. Vervolgens moeten deze werkzaamheden ook uitgevoerd worden. Vaak zijn voor deze uitvoerende taken ook weer specialisten te vinden. Vanuit deze lagen van competenties tracht ik bedrijven te verzamelen die je echt kunnen ontzorgen. Die zelf gedreven zijn om de beste te zijn en meerwaarde te leveren. Zo blijft eenieder bij zijn eigen leest.

Je houdt als ondernemer je handen vrij, bent flexibel in op- en afschalen zonder dat je voor onbepaalde tijd vast zit aan dure specialisten. Natuurlijk is het inhuren van specialisten duurder dan dat je deze persoon op de loonlijst zet. Daarentegen zijn opdrachten en projecten die aan derden worden gegund wel beter afgebakend danwel beter af te bakenen, de werkzaamheden kun je zien als projecten met een kop en een staart. Veelal staren ondernemers of managers zich blind op de cash-out kosten van deze dure specialisten, het is ook vaak gemakkelijker om even snel met je eigen engineers  een project door te nemen en op te starten. Het risico van deze aanpak is, dat projecten langer duren dan met een externe specialist het geval zou zijn geweest, of überhaupt niet de bijdrage leveren die men bij aanvang voor ogen had.

Ook krijgt de dagelijkse operatie altijd voorrang boven verbeterprojecten, dit kan ook vertragend werken. Het is dus maar de vraag of externe specialisten ook echt duurder zijn. En met welke werknemer kun je afspraken maken over no cure no pay, of werken met garanties? Dit zijn mogelijkheden die bij werken met derden wel in te richten zijn.

Tenslotte kan een derde beter voor deze specialisten zorgen qua vakkennis, bijscholing en het aantrekken van talent, zo wordt de engineer optimaal ingezet en behouden voor het bedrijfsleven. Want als het uitdagende project erop zit, gaat deze specialist weer door naar de volgende uitdagende klus en kan hij zijn of haar ervaring weer gebruiken en verbreden. Terwijl als deze specialist bij dat ene bedrijf blijft, hoeveel van deze moeilijke en uitdagende projecten komen er nu werkelijk voorbij? Zo komt ‘schoenmaker houd je bij je leest’ voor zowel onder­nemers als engineers tot zijn recht.

Remco Rijsenbrij is Directeur Operations bij Signature Foods Nederland