Digitale draad

Liam van Koert

Je kan geen evenement bezoeken of vakblad openslaan of de digitalisering grijpt je bij de strot. Zo veel enen en nullen komen er dan op je af, dat je door de bits het bos niet meer ziet en je de digitale draad volledig dreigt kwijt te raken. Toch is het die digitale draad waar het Jim Heppelman - de baas van softwaremaker PTC - allemaal om te doen is. Het bedrijf dat in Boston onder de rook van MIT 3D CAD en PLM combineert met IoT, AR en AI - hoeveel acroniemen kan je in één zin proppen - bedient de industrie al jaren van gereedschappen om efficiënter dingen beter te maken. Een ‘voorbeeldje’ op het podium van hun jaarlijkse LiveWorkx evenement betrof Augmented Reality bij Volvo. Zij gebruiken het om hun vrachtwagenmotoren nog zuiniger en van betere kwaliteit te maken. Even voor de beeldvorming: in theorie heeft Volvo 10 tot de macht 8 vrachtwagenvarianten om uit te kiezen. Die rijden (gelukkig) niet allemaal rond, maar het geeft wel aan dat je met enorme databergen te maken hebt als je zoveel variatie met een foutmarge van
0 ppm wilt produceren. Maar als je de digitale draad tussen 3D CAD, PLM, AI en AR maar goed weeft, kan het. Je kan dan zelfs de doorlooptijd van de kwaliteitscontrole van vijf naar twee dagen terugdringen, weet Volvo inmiddels.

Wie ook op het LiveWorx-podium het digitale evangelie predikte? Peter Diamandis. De man achter X Prize en de Singularity University is een groot gelover in de exponentiële vooruitgang die digitalisering ons brengt. Wie lineair denkt - het menselijk brein kan maar lastig anders - komt bedrogen uit. Zet je bijvoorbeeld 30 lineaire stappen, dan kom je 30 meter verder. Wie 30 exponentiële stappen zet, gaat 26 keer de aarde rond. Probeer je een dergelijke verandering voor te stellen voor alles wat je nu als constante ervaart. Hoe we wonen, werken, reizen, eten en met elkaar omgaan, alles gaat op de schop want er is een overvloed aan alles. Bij dergelijke gedachtenexperimenten begint het mijn reptielenbrein altijd behoorlijk te duizelen. Maar niet meedoen, is geen optie. You snooze? You loose. En een loser zijn wil toch niemand? Jim Heppelman in elk geval niet. Want zou het niet cool zijn als je dankzij augmented reality een schaakpartij kunt winnen van Kasparov omdat de deep blue je precies vertelt welke zetten je moet doen? Persoonlijk heb ik mijn twijfels of dat cool is. De mens als een IoT-device dat altijd alle informatie bij zich heeft? Ook hoe te handelen? Volgens Heppelman kan het een grote verschuiving in automatisering betekenen. Want voor tal van complexe taken wordt de mens ineens weer concurrerend met machines. Tsja. Digitalisering. Ik zie heus de vele voordelen. Maar ik hoop tegelijkertijd dat we de digitale draad niet kwijtraken.

Liam van Koert