De maakbare mens?

Janet Kooren

Ben je geïnteresseerd in industriële automatisering, dan zie je ook veel ontwikkelingen voorbijkomen op het gebied van de medische wetenschap, ruimtevaart en andere hightech onderwerpen. Kijk je daarnaast ook nog Netflix, en dan met name de serie Black Mirror, dan krijg je een inkijkje in mogelijke scenario’s over wat die hightech-ontwikkelingen kunnen betekenen voor de mens. Voor jou en mij, je kinderen, letterlijk, voor onze fysieke zelf dus.

En laten we eerlijk zijn, veel zaken die vandaag de dag heel gewoon zijn in ons leven waren, twintig of soms zelfs tien jaar geleden nog maar, redelijk ondenkbaar. Het voorbeeld van de smartphone is een hele duidelijke, maar denk ook aan virtual reality. Of wat onze auto’s tegenwoordig allemaal kunnen. Wie weet wat er over tien jaar mogelijk is? Als het met deze snelheid gaat, kan dat maar zo weer iets zijn dat we nu nog niet kunnen bevatten.

Stiekem hoop ik zelf dat dat te maken gaat hebben met onze gezondheid. En dan zou het het allermooist zijn als we de signalen die ons lichaam nu geeft, echt zouden kunnen duiden en dus belangrijke dingen kunnen voorkomen. Daar moest ik in ieder geval aan denken toen een van de leden van ons team een paar weken geleden in het ziekenhuis belandde. Het was even flink schrikken, maar inmiddels is hij - na drie weken logeren - weer thuis. Online kun je nu een fruitmand bestellen, bloemen laten bezorgen, en wie weet over tien jaar wel van de dokter horen dat je even een bezoekje aan zijn praktijk moet brengen. Hij ziet aan jouw gegevens dat je binnenkort iets kunt gaan mankeren.

Predictive maintenance maar dan voor mensen.

Of we ook dan weer extra naar cybersecurity moeten gaan kijken, maar dan van ons fysiek? De tijd zal het ons leren. Als we maar wel lering trekken uit de lessen die de digitalisering van de industrie nu voor ons oplevert.

Janet Kooren