Alles op slot?

Janet Kooren

De dagen voordat we dit magazine naar de drukker stuurden, kwamen druppelsgewijs berichten binnen over de effecten die het nieuwe griepvirus hebben op de gemoederen. Op het moment dat je dit leest is er misschien al wel weer een andere benaming die de voorkeur heeft, maar we hebben het over dat virus dat op een markt in China overging van een levend dier op een mens. En vanaf daar werd de reputatie ervan snel bekend over de wereld. 

Feiten, fabels, ingelaste thema-uitzendingen, late-night-shows: je kon er bijna niet aan ontsnappen. In China lijkt de piek al voorbij, Italië reageert strenger dan welk land dan ook en Nederland laat de ene dag nog groepen kinderen vertrekken naar ‘verdachte’ gebieden en gooit de volgende dag de boel op slot. Een beetje halfslachtig nog wel, want tja, iemand draait toch op voor de kosten. 

En zo zijn inmiddels dus ook in meerdere landen grote evenementen afgelast. Met als gevolg dat we de inhoud van dit blad last minute aan hebben gepast. Of het achteraf terecht blijkt te zijn? Feit is dat meerdere exposanten hun deelname hadden geannuleerd en dat een half lege beursvloer niet erg aantrekkelijk is. En het zekere voor het onzekere nemen, wordt over het algemeen goed gewaardeerd. Alleen als je als exposant begin september je vakantie al had geboekt, dan moet je nog even wat extra actie ondernemen. 

De lijst afgelaste of uitgestelde evenementen groeit iedere dag. Dus de agenda hiernaast is waarschijnlijk alweer achterhaald op het moment dat je hem onder ogen krijgt. De voorbeschouwing van Wire 2020 en Tube 2020 hebben we dus nog maar even achter de hand gehouden. De Hannover Messe heeft al wel een nieuwe datum bekendgemaakt, dus die voorbeschouwing treffen jullie gewoon aan. Daar zal niet zo schokkend veel in veranderen en - eerlijk is eerlijk - die melding kwam wel erg kort voor het ter perse gaan. 

Dat virus - dat in andere landen dus ook weer andere namen draagt, is het ‘gewoon’ een gemiddelde griep met percentueel gezien niet eens een veel hoger sterftepercentage? Waarvoor ieder vaccin dat nu voor veel geld ontwikkeld gaat worden, sowieso te laat beschikbaar gaat komen, net als bij de Mexicaanse griep? We gaan het zien. Feit is dat we er voorlopig even een wat ontwrichte toelevering door krijgen. Nu maak ik me persoonlijk gelukkig niet zo’n zorgen dat de nieuwste trend kerstballen niet al in september in de winkel ligt. Maar als het je brood is…