2020

Liam van Koert

De laatste ronde of nieuwe ronde nieuwe kansen? Als we het over 2020 hebben, gaan eigenlijk beide vliegers op. Enerzijds loopt de Europa 2020-strategie ten einde die na Lissabon én een financiële crisis waar de ene na de andere bank omviel, richting moest geven op het gebied van duurzaamheid, sociale cohesie en een sterke economie. Anderzijds zit er nog geld in het Horizon 2020 potje. Voor onderzoek naar een corona-vaccin om maar eens een recentelijke toekenning te noemen. Ook kondigt de Europese Commissie de laatste ronde van haar FET (Future and Emerging Technologies) Launching Pad aan, waar tot maximaal 100.000 euro aan projecten wordt uitgekeerd die niet de wetenschap, maar de sociale economische impact van technologie als innovatiespeerpunt hebben.

Tegelijkertijd kwam er eind januari uit Brussel het persbericht dat het in 2020 serieus werk gaat maken van de ‘tweelingen voor ecologische en digitale transformatie’. De huidige president van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft er een werkprogramma voor in het leven geroepen dat doelstellingen en afspraken als de Green Deal tot concrete resultaten moet brengen. Zo moet wetgeving er voor zorgen dat we in 2050 echt CO2 neutraal moeten zijn en wordt ook duurzaam voedsel en meer biodiversiteit hoog op de concretiseringsagenda gezet. Voor wat betreft de digitale ambities voor de komende decennia ligt de focus vooral op het doorworstelen van de enorme berg niet-persoonlijke data met behulp van kunstmatige intelligentie. Tot slot moeten digitale tweelingen en klimaattransitie ook gepaard gaan met sociale gelijkheid en duurzame economische groei.

Tot zover de officiële lezing. Want hoe ambitieus de Europese plannen ook zijn, zelfs met een daadkrachtige Von der Leyen is het niet zomaar realiteit. Nieuwe 2050 doelstellingen, inclusief gecreëerde randvoorwaarden? Belangrijk. Maar mensen moeten ook zelf aan de bak. Persoonlijk en op het werk. Althans, dat is mijn conclusie als ik voorzichtig de 2020 balans opmaak. Want wat is er de afgelopen tien jaar, waarin Smart Industry convenanten gesloten werden en experimentele demofabrieken als paddenstoelen uit de grond schoten, al concreet gerealiseerd? Welke fabrieken en ketens zijn er echt digitaal? En was die digitale tweeling er zonder alle subsidies ook niet geweest? Allemaal vragen waar we als Automatie | PMA in 2020 graag het antwoord op vinden. En daar kunnen we je hulp goed bij gebruiken. Dus ken je goede of slechte voorbeelden, heb je een mening waar 2020 werkte en waar niet, of heb je aanbevelingen voor de komende strategische agenda? App, tweet, e-mail of bel ons. En ben je meer van het handgeschreven papier? Mits duurzaam gerecycled is ook dat geen probleem.

Liam van Koert