ICT-infrastructuur is bij 85% van de bedrijven niet up-to-date

Twisted pair kabels

Uit onderzoek onder 590 Nederlandse bedrijven is naar voren gekomen dat de ICT-infrastructuur van 85% van de bedrijven niet up-to-date is. Dit is zorgelijk gezien 65%1 van het rekenwerk wordt uitgevoerd in bedrijfseigen datacenters.

Dit brengt zowel ongewenste risico’s als onnodige kosten met zich mee. In het betreffende onderzoek dat in juni is uitgevoerd door Schneider Electric, is naar verschillende aspecten van de ICT-infrastructuur gekeken, waaronder de dimensionering van de UPS.

Bedrijfseigen ICT-infrastructuur vaak niet aangepast op integratie met cloud

Uit onderzoek komt naar voren dat bedrijven de afgelopen jaren 35% van hun server rekencapaciteit hebben verplaatst naar de cloud. Dit betekent dat bekabeling, dimensionering van koeling en noodstroomvoorziening niet meer aansluiten op het actuele gebruik van het eigen datacenter. De koeling is vaak overgedimensioneerd wat zorgt voor een inefficiënte belasting en onnodig hoge onderhoudskosten.

SLA van servicecontract sluit niet meer aan bij actueel gebruik

Bij inrichting van het bedrijfseigen datacenter wordt een SLA met de leverancier vastgelegd. Na verloop van tijd is de inrichting en het gebruik van het eigen datacenter doorontwikkeld, maar is de SLA van het servicecontract nog identiek. Dit kan betekenen dat een bedrijf te hoge kosten betaalt voor een servicecontract op basis van het actuele gebruik van het datacenter. Of het service level is te laag voor de bedrijfskritische applicaties die later zijn toegevoegd.

Flexplekken vragen om een andere ICT-infrastructuur

In kantoorgebouwen wordt een steeds groter deel van het oppervlak ingericht als flexplekken. De werknemers verlangen overal in het gebouw een sterk wifi-signaal en een snelle internet access voor applicaties die draaien in de cloud. Veel bedrijven hebben hun ICT-infrastructuur niet up-to-date voor de gebruikerswensen van flexwerkers wat leidt tot onnodige irritaties en improductiviteit.

Nieuwe tool voor het berekenen van actualiteitsfactor van ICT-infrastructuur

Het is van belang om het actuele ICT-gebruik te toetsen aan de aangelegde ICT-infrastructuur. Om dit inzichtelijk te maken hebben Schneider Electric en Elite partner XICT een tool ontwikkeld om de actualiteitsfactor te berekenen. De uitkomst hiervan geeft een indicatie of de infrastructuur up-to-date is. Tijdens de Data & Cloud Expo wordt de tool door Schneider Electric en Elite partner XICT gepresenteerd aan ICT-professionals.

Advertisment ad adsense adlogger