Technische vrouwen doen het beter

technische vrouwen

Vrouwelijke ingenieurs kunnen sneller carrière maken dan mannelijke. „Als mannen falen, wijten ze dat vaak aan omstandigheden.”

Vrouwen met een opleiding aan een technische hogeschool of universiteit kunnen in potentie sneller carrière maken dan hun mannelijke collega’s. Dat blijkt uit onderzoek van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). Aanleiding voor het onderzoek zijn de razendsnelle veranderingen in de technische sector, zegt Barbara Gemen van het KIVI: „Technologische ontwikkelingen worden een steeds belangrijker onderdeel van het werk van ingenieurs. Het leek ons interessant te kijken hoe zij daarmee omgaan en hoe we hen daarin zouden kunnen ondersteunen.”

Samen met HFMtalentindex, een assessmentbureau dat organisaties helpt met het vinden en benutten van talent, werd een oproep gedaan onder de 20.000 leden van de ingenieursvereniging. Ruim vijfhonderd mensen reageerden, zij vulden online een uitgebreide vragenlijst in.

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van een methode die kijkt naar ‘learning agility’: het vermogen en de bereidheid te leren van ervaringen en dit direct toe te passen in nieuwe situaties. Aan de hand van vijf factoren wordt bepaald hoe groot de kans op succes is in een organisatie. Centrale vraag: hoe kan het dat de een wel carrière maakt, maar iemand met dezelfde kennis en ervaring niet?

Conclusie: ingenieurs zijn over het algemeen voorzichtig en behoudend ingesteld. Organisatiepsycholoog Jan Meijning van HFMtalentindex: „Het zijn nieuwsgierige mensen, analytische puzzelaars die graag dingen uitzoeken. Maar ze zijn uiteindelijk meer geïnteresseerd in het puzzelen zelf dan in het plaatje van de puzzel: ze willen vooral bezig zijn met hun vak.”

Maar dan nu de opvallendste uitkomst van het onderzoek: vrouwen scoren op alle vijf succesfactoren beter dan mannen. Meijning: „Ze zijn vooral veel bewuster bezig met hun eigen ontwikkeling en meer gericht op de dynamiek van de groep. Voor een succesvolle carrière zijn die kwaliteiten heel belangrijk.”

Vrouwen hebben daarnaast meer mensgerichte kwaliteiten: ze hebben een grotere interesse in het effect van emoties. Toch zijn ze niet per se meer gericht op contact met anderen; in de praktijk zijn ze net zo introvert als mannelijke ingenieurs. Maar vrouwen zijn in het algemeen wel minder eigenwijs, zegt Meijning. Ze stellen zich bescheidener op. „Mannen wijten successen eerder aan zichzelf en zijn juist geneigd te wijzen naar de omstandigheden als ze falen. Bij vrouwen is dat andersom.”

Bron: NRC

Advertisment ad adsense adlogger