China gaat prijskaartje hangen aan CO2-uitstoot

Uitstoot Gas Duurzaamheid

China kondigt binnen enkele dagen een beprijzingssysteem aan voor CO2-uitstoot. Dat zegt DSM-topman Feike Sijbesma, die het bedrijfsleven vorige week vertegenwoordigde op de eendaagse One Planet Summit in Parijs, in het FD.

China gaat volgens Sijbesma beginnen met het opleggen van een CO2-uitstoot tax bij de energiesector, ”waarna andere sectoren zoals de industrie aan de beurt komen.”

Bij een beprijzingssysteem wordt de rekening voor uitstoot neergelegd bij de vervuiler. Daardoor moeten bedrijven een prikkel krijgen om de uitstoot te beperken.

De bijeenkomst in Parijs was een vervolgconferentie op de Grote Klimaattop in de Franse hoofdstad van eind 2015. Ook Mexico, Chili, Colombia, Peru en Canada en de Amerikaanse staten Washington en California zouden een beprijzingssysteem in gaan voeren. De Europese Unie heeft dat al.

Sijbesma spreekt in het FD ook van een veranderde houding bij investeerders, zoals pensioenfondsen. ”Die zeggen: dit gaat de zaak veranderen. Wat doen de bedrijven waarin wij investeren aan klimaat?”

Advertisment ad adsense adlogger