Veevoer en vliegtuigbrandstof uit afvalwater

3D-metaalprinter voor Airbus vliegtuig

Wetenschappers hebben een proces ontwikkeld waarmee ze zure wei, een afvalproduct bij het maken van bepaalde zuivelproducten, zonder toevoeging van extra chemicaliën opnieuw kunnen gebruiken. Het Zentrum für Angewandte Geowissenschaften aan de Eberhard Karls Universität in Tübingen en collega’s uit binnen- en buitenland onderzoeken culturen van verschillende micro-organismen die te vergelijken zijn met die in de menselijke darm. De hieruit ontstane bio-olie kan worden gebruikt als veevoer of als brandstof voor vliegtuigen.

Voor elke liter melk die in de zuivelfabriek in de productie van bijvoorbeeld kwark, Griekse yoghurt of roomkaas, gaat zitten, ontstaat twee liter zure wei als afvalproduct. Dit kan door het hoge zuurgehalte niet in grote hoeveelheden aan dieren worden gevoerd. Maar het is nog wel rijk aan organische stoffen zoals lactose en moet worden afgevoerd of op landbouwgrond worden uitgereden.

In de studie onderzoeken de wetenschappers hoe zure wei kan worden omgezet in verschillende bruikbare producten. Ze gebruikten daarvoor een bioreactor met verschillende bacterieculturen, een zogeheten reactor-microbioom. Dit is een open cultuur waarin ook bacteriën van buitenaf kunnen doordringen, net zoals in het microbioom in onze darm. Sterilisatie van de bioreactor of van het afvalwater is daarom niet nodig. Er worden bepaalde bacteriën geselecteerd en in het proces geleid, waardoor waardevolle organische stoffen met lagere koolstofketens ontstaan.

De onderzoekers hebben twee tanks met verschillende temperaturen na elkaar geschakeld. In de erste, tot 50°C verwarmde tank, zet het microbioom suiker om in zuur als tussenproduct. Dat is hetzelfde zuur dat ontstaat wanneer melk zuur wordt. In de tweede tank zet het microbioiom de aanwezige stoffen bij 30°C om in producten met zes tot negen koolstofatomen op rij. De onderzoekers bekeken ook welke bacteriën zich in de open cultuur hadden genesteld.

 

Advertisment ad adsense adlogger