Technologiebedrijven vragen meer octrooien aan

innovatiesamenwerking

Technologiebedrijven maken steeds meer werk van het beschermen van hun intellectuele eigendommen. Dat leidt tot een stortvloed aan octrooiaanvragen. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van het Europese Octrooibureau (EOB).

De afgelopen drie jaar steeg het aantal aanvragen voor slimme toepassingen (4IR) met 54 procent, terwijl het aantal aanvragen in totaal met bijna 8 procent groeide.

4IR gaat over technologieën waarmee het mogelijk wordt om apparaten via internet met elkaar te verbinden. Ook innovaties in kunstmatige intelligentie (AI), 3D-printen en gebruikersinterfaces zijn onderdeel van deze groep net als technieken om slimme technologieën in voertuigen, bedrijven en woningen toe te passen.

Tot eind 2016 zijn bij het EOB in totaal 48.000 4IR-octrooiaanvragen ingediend. Ongeveer vijfduizend aanvragen werden daarbij het laatste jaar gedaan.

Het Zuid-Koreaanse Samsung heeft in de periode 2011-2016 de meeste verzoeken bij het EOB ingediend. In de top vijf van octrooiaanvragers staan verder techbedrijven LG, Sony, Nokia en Huawei.

Bron: NU.nl

Advertisment ad adsense adlogger